Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Esmee woont in Australië: “Je kunt bijna niet ademhalen”

8 januari 2020 · Leestijd 5 min

Je kunt er bijna niet omheen: er woeden momenteel verschrikkelijke bosbranden in Australië. Veel Nederlanders kunnen zich niet voorstellen hoe het is om daar nu te zijn. De Nederlandse Esmee (25) woont hier echter al drie jaar en maakt dit van dichtbij mee. “Het kan compleet verkeerd aflopen als de wind de verkeerde kant opstaat.”

"Het is bizar om op dit moment in een land te zijn dat wereldwijd het nieuws haalt. Ik volg zelf niet veel nieuws, maar ik merk wel duidelijk de gevolgen van de grote branden die overal woeden. Ik woon nu drie jaar in Sydney in Australië, ik heb net mijn opleiding afgerond en ik blijf er tot maart.

Na mijn studie heb ik in het onderwijs gewerkt, maar ik was niet zeker of ik daarin verder wilde, dus ik zocht verder. Gods stem was belangrijk voor mijn toekomst en zo kwam ik uit bij een driejarige opleiding bij Hillsong Church in Australië. Het is een soort Toegepaste Theologie, ik leer veel over God en zijn rol in mijn leven."

27 sigaretten per dag

"Gelukkig zijn de bosbranden ver genoeg van Sydney vandaan en kan ik er wel blijven wonen, maar de gevolgen merk je elke dag. De lucht is ontzettend vervuild, er zitten net zoveel schadelijke stoffen in als het roken van 27 sigaretten per dag. Veel mensen hebben last van ademhalen en hoesten de hele dag door. Zelf zing ik veel, maar dit gaat tegenwoordig steeds lastiger. De rook tast mijn stem aan en ik moet er veel van hoesten. Ook zorgt de rook voor veel hoofdpijn. Buiten lijkt het alsof je een soort dik wolkendek ziet, maar eigenlijk is het allemaal rook. Dit zorgt er ook voor dat de zon rood lijkt."

De tekst gaat door onder de afbeelding

afbeelding

"Ik werk op een waterpark, waar miljoenen liters per dag worden verspild. De baan is ontzettend leuk, maar soms geeft het me wel een dubbel gevoel. Al die liters water hadden ook anders gebruikt kunnen worden. Aan de andere kant moet ik ook gewoon door met mijn normale leven en werk, ik kan niet de hele dag binnen zitten en bang zijn. Ik probeer niet bang te worden, maar het is wel beangstigend om te weten dat het compleet verkeerd kan aflopen als de wind een keer de verkeerde kant opstaat."

Honderdduizenden hectares afgebrand

"Het besef dat dit zo’n grote wereldramp is, is er niet altijd. Soms komt dat pas als ik een pushberichtje krijg van de lokale brandweerdienst die me vertelt op hoeveel afstand een brand woedt. Dan zie ik weer dat het gaat om honderdduizenden hectares die compleet afgebrand worden. Het is zo veel dat het bijna niet te bevatten is."

De tekst gaat door onder de afbeelding

afbeelding

"Links zie je een voorbeeld van een melding van de brandweerdienst. Hier gaat het over een brand van 15433 hectare die 50 kilometer verderop is. Rechts zie je een landkaart, alle donkergroene plekken zijn branden. Ik woon op de plek van het blauwe puntje. Zoals je ziet worden we compleet ingesloten door de branden."

Boos op de overheid

"De prime minister van Australië roept kerken op om te bidden voor deze ramp en zegt dat de branden een natuurlijk verschijnsel zijn. Veel mensen geloven dit niet en zijn boos op de politiek. Afgelopen jaar is er bezuinigd op de brandweer, dat komt nu ook absoluut niet handig uit. De boze bevolking zegt dat de branden voorkomen hadden kunnen worden, door bijvoorbeeld bepaalde vegetatielagen te verbranden."

Het is tijd om verantwoordelijkheid voor de aarde te nemen

"Ik vind het lastig een oorzaak aan te wijzen. Als je kijkt naar de grote schaal waarop dit aan de gang is, denk ik niet dat dit compleet voorkomen had kunnen worden. Aan de andere kant is het misschien ook tijd voor ons als mensen om verantwoordelijkheid te nemen voor wat we de wereld aandoen. Hebben wij zorg gedragen voor de wereld, als dit kan gebeuren? Ik vind het belangrijk dat we met verantwoordelijkheid en respect met de aarde omgaan en geen roofbouw plegen."

Wake-up call

"Het verschil tussen Nederland en Australië is erg groot. Nederland is erg vooruitstrevend, zodra wij een probleem zien gaan we ermee aan de slag. In Australië heerst er een hele andere mentaliteit, mensen hebben meer het idee van ‘Het komt wel goed.’ Ze zeggen letterlijk “She’ll be ‘right, mate”. Het probleem is: Dit komt niet goed! Voor veel Australiërs is dit een echte wake-up call. Mensen zijn in shock en hebben eindelijk door dat het wél uitmaakt. 

In onze kerk zijn we actief bezig met bidden en geld inzamelen om de branden tegen te gaan. Afgelopen zondag is er een speciaal bidmoment voor ingelast en er is noodfonds opgericht, ‘Global Bushfire Appeal.’ Met dit geld worden brandweerlieden geholpen zodat de branden zo snel mogelijk onder controle kunnen worden gehouden."

Dieren redden

"Veel dieren zijn omgekomen door de branden en de hitte. Nog veel meer dieren zijn gewond geraakt. Dit is verschrikkelijk, daarom willen mensen hier iets tegen doen. Er zijn meer dierenopvangen dan ooit, waar vrijwilligers de levens van bijvoorbeeld kangoeroes en koala’s proberen te redden.

Het is hier verschrikkelijk warm, afgelopen zaterdag was het 47 graden. De verwachting is dat het de hele zomer, tot maart, nog warm blijft. Tot die tijd is het een kwestie van hopen en bidden dat het afkoelt en mag gaan regenen."

Lees ook: Waarom je geen selfies met exotische dieren moet maken

Geschreven door

Inge

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡