
'Schoongewassen door het bloed van het lam' en ander kerkjargon

door
Inge'Schoongewassen door het bloed van het lam'
Stel je voor dat je voor het eerst van je leven binnenloopt in een kerkdienst en er wordt gesproken over het slachten van een lam en je wassen met dat bloed? Ik zou niet weten hoe snel ik via de nooduitgang naar buiten zou sprinten. Daarna zou ik de dierenbescherming bellen en nooit meer terugkomen. Wat met deze uitspraak wordt bedoeld is dat Jezus stierf voor jouw zonden en zijn ‘bloed’ jou in dit geval figuurlijk ‘schoon’ wast van die zonden. Voordat Jezus zich opofferde, jaagde het volk van Israël elk jaar een geit de woestijn in die figuurlijk hun zonden met zich meedroeg. Supermooi, maar als het niet wordt uitgelegd snap jij nu ook waarom die leuke jongen of dat vrolijke meisje na het eerste kerkbezoek nooit meer terug is gekomen en de dierenambulance na de dienst op de stoep stond.
'In de overwinning staan'
Halverwege de preek zegt de dominee: ‘Ook jij mag in de overwinning gaan staan!’ Wat? Christenen geloven in een epische strijd die door Jezus is gewonnen toen hij opstond uit de dood. De (geestelijke) overwinning is behaald, maar toch wordt er hier op aarde nog geestelijk doorgevochten. Wij mogen tijdens die strijd in die overwinning van Jezus gaan staan. Hoe je dat precies doet wordt vaak niet uitgelegd. Soms worden er ook woorden gebruikt als: ‘je rechtmatige plek opeisen’ of ‘leven vanuit de positie die Jezus voor je heeft verworven.’ Heeft dus niets te maken met voetbal, maar wel met weten dat je bij het winnende team hoort en daarnaar mag leven!
'De Here verheffe zijn aangezicht over u en geve u vrede. Amen.'
Deze mysterieuze zin is het eind van een gebed dat in veel kerken in Nederland wekelijks wordt uitgesproken. Het klinkt niet aardig, eerder een beetje arrogant: jezelf verheffen boven iemand. Grappig is dan ook dat het precies het tegenovergestelde betekent. Je aangezicht verheffen betekent ‘vertederd naar iemand kijken’. En ook: ‘geïnteresseerd zijn en met vreugde en trots naar iemand kijken.’ Beter dan het klinkt dus.