29 november 2019

Jason is 21 en heeft al 13 psychologische labels

In het nieuwe EO-programma 'Tygo in de psychiatrie' onderzoekt Tygo Gernandt hoe psychische labels worden opgeplakt en vraagt zich af of dit de juiste manier is. Zo spreekt hij ook Jason. Hij is nog maar 21, maar heeft al 13 psychologische labels. "Ben ik vijf diagnoses gek, of klopt er iets niet?'”

De jonge Jason heeft nogal wat achter de rug, zo vertelt hij aan Tygo. Vanwege een zware jeugd met veel huiselijk geweld werd hij op zijn dertiende depressief en suïcidaal. Op zijn zestiende werd hij opgenomen in een psychiatrische instelling, die hij twee jaar later weer verliet. Thuis heeft hij het vaak zwaar. Hij sluit zichzelf soms dagen op in de badkamer, slaapt daar op de grond en snijdt zichzelf. 

Inmiddels heeft Jason 135 verschillende hulpverleners gehad, waardoor hij al 13 diagnoses heeft gekregen. "Bij de eerste diagnose schrok ik best wel, maar dat werd al snel minder. Op een gegeven moment dacht ik: ‘O, wacht. Ben ik vijf diagnoses gek, of klopt er iets niet?'. Hoe meer hulpverleners je hebt, hoe meer diagnoses je hebt, dat is best logisch.”

De vierdelige serie 'Tygo in de psychiatrie' is elke donderdag om 21.00 te zien op NPO3. Check hieronder de eerste aflevering:

Lees meer

Volg ons