19 november 2019

Elsbeth liep mee met de Mars voor het Leven: “Er is nooit een reden om een leven te beëindigen”

Afgelopen zaterdag was de Mars voor het Leven. Dit evenement, waarbij er tegen abortus wordt geprotesteerd, zorgt altijd voor veel ophef. Abortus blijft een gevoelig onderwerp en ook onder christenen verschillen de meningen. Wij praatten met Elsbeth (18), die fel tegenstander is van abortus en meeliep in de Mars voor het Leven.

Waarom loop je mee met de Mars voor het Leven?

"Ik vind abortus een belangrijk onderwerp waar iets tegen gedaan moet worden. Met mijn gezin loop ik al jaren mee. Zelf heb ik veel onderzoek gedaan naar abortus, naar de meningen van de voorstanders en tegenstanders. Zo werd de menig die ik vanuit huis had – tegen abortus – bevestigd en stond ik er steeds meer achter. Ik denk dat de Mars voor het Leven nodig is, om de ongeboren baby’s die geen stem hebben toch een stem te geven."

Hoe ziet de Mars voor het Leven eruit?

"Het is een stille tocht van 3 kilometer lang. Van tevoren kwamen we samen, zongen we liederen over het leven en vertelden ervaringsdeskundigen over abortus. Bekende mensen als Kees van der Staaij (SGP) en Gert-Jan Segers (CU) betuigden hun steun. Zo merkte men dat er ook een deel van de politiek achter ze staat en dat is bijzonder. Vervolgens werd er praktische informatie over de Mars gegeven en erop aangedrongen dat we respectvol moesten blijven."

Is dat nodig omdat er veel negatieve reacties komen?

"Ja. Tegenstanders van abortus zijn in ons land nou eenmaal een minderheidsgroep en daarom wordt er extra op ons gelet. Alle kleine dingen die eventueel negatief zijn, worden uitvergroot in de media. Er werd nu bijvoorbeeld gezegd dat we het verkeer verstoorden, terwijl dit de route was die de politie had aangegeven. Langs de weg hingen mensen ook bordjes op met ‘Baas in eigen buik’ en ‘Houd je kerk uit mijn kruis’. Er werd zelfs geschreeuwd vanuit huizen, je merkte dat veel mensen er heftig op reageren."

Wat is het doel van de Mars voor het Leven?

"Het uiteindelijke doel van de Mars voor het Leven is om abortus volledig tegen te gaan. Dit betekent dus alle abortusklinieken sluiten, maar ook dingen veranderen is voorlichting. Het is belangrijk dat er eerlijke abortusvoorlichting wordt gegeven en ook de alternatieven van abortus aan bod komen."

Denk je niet dat dat onrealistisch is?

"Ik weet niet in hoeverre dit realistisch is. We zijn natuurlijk nog steeds een minderheid, maar er is een gedeelte van de politiek die achter ons staat. Door de Mars voor het Leven gaan mensen er wel over nadenken. Jongeren worden ook steeds kritischer tegenover abortus. Ik hoop dat de 30.000 abortussen per jaar een stuk minder worden. Elk gered leven is er een!"

De meerderheid van Nederland is dus voor abortus. Ga je met deze mensen in gesprek?

"Ja, dat probeer ik wel. Toen er eerder dit jaar in Amerika een anti-abortus wet werd aangenomen in Amerika zag ik hier veel over langskomen op Instagram. Veel vrienden plaatsten Stories waarin ze opkwamen voor vrouwenrechten en zeiden dat vrouwen baas in eigen buik waren. Ik ben met veel vrienden het gesprek aangegaan, en heb geprobeerd uit te leggen dat foetussen een compleet ander lichaam zijn. Een kind, hoe jong ook, is geen klomp cellen, maar een menselijk leven. Er is dus nooit een reden om een leven te beëindigen."

Snap je dat vrouwen in sommige gevallen wel kiezen voor abortus?

"Ja, ik snap het idee wel maar ik denk dat het nooit de beste oplossing is. Ik vind het lastig om iets over verkrachting te zeggen, omdat ik dat zelf nooit heb meegemaakt. Ik weet dus niet hoe dat is. Maar ondanks dat het zo heftig is, denk ik dat het kind daar niet de dupe van moet worden. De dader krijgt geen doodstraf, waarom zou het kind dat wel krijgen? Het is lastig om het kind te houden, maar er is altijd hulp."

Abortus is een controversieel onderwerp, zeker voor mensen die het zelf hebben meegemaakt. Hoe denk je dat je met zulke mensen om moet gaan?

"Ik denk dat het belangrijk is om bedachtzaam te blijven in wat je zegt. Het is echt geen makkelijke keuze voor de vrouwen die er uiteindelijk voor hebben gekozen om abortus te plegen. Het is belangrijk om niet veroordelend tegen hun te zijn. Verder moeten we – zeker als christenen – onthouden: daden spreken sterker dan woorden. Als je dus tegen abortus bent, moet je dat niet alleen maar zeggen maar er ook daadwerkelijk zijn voor vrouwen die twijfelen over abortus."

Kijk jij totaal anders tegen dit punt aan en wil je er graag wat over vertellen? Laat het ons weten via beamredactie@eo.nl!

Beeld: ANP

Lees meer

Volg ons