25 september 2019

George (14) werd gepest: "Denk nooit dat het altijd zo blijft"

Alleen in zijn eigen kamertje is George uit groep 7 nog veilig voor alle pesterijen in zijn klas. Het is een aangrijpend moment uit de Anti Pest Club. In tranen vertelt hij aan Anne-Mar Zwart wat het pesten met hem doet. Een pittig kringgesprek overtuigt de hele klas ervan dat het roer om moet. "Denk nooit dat het altijd zo blijft," zegt George vier jaar later. In de Week tegen Pesten (23 t/m 27 september) gaat Anne-Mar opnieuw langs bij scholen waar gepest wordt.

Flauwe grappen, nare foto’s en kwetsende opmerkingen, bijvoorbeeld over George, omdat hij ‘dik’ is. De WhatsApp-groep van een groep jongens maakt het er niet gezelliger op in groep 7 van een school in Zoetermeer. “Wat jij meemaakt, iedere dag weer, vind ik echt niet kunnen,” zegt Anne-Mar Zwart van de de Anti Pest Club tegen George.

Zelf wordt ze ook verdrietig als hij op zijn kamer zijn verhaal vertelt. “Je slikt het allemaal maar, omdat je denkt dat je anders nog meer problemen veroorzaakt. Het wordt tijd om heel snel een gesprek met de klas te voeren!” Alle tafels moeten daarbij aan de kant van Anne-Mar. “In de kring zagen sommige kinderen pas écht wat het pesten met me deed,” herinnert George zich.

De voorbeelden die Anne-Mar van de Anti Pest Club aan de klas laat zien, zijn dan ook schokkend: grappen over Anne Frank, homo’s en een nare foto van een heel dik jongetje – van internet gehaald. Volgens het begeleidende tekstje moet George maar even in de spiegel kijken: ‘Dit ben jij!’

Wil jij lezen hoe George van zijn pesters afkwam en hoe het nu met hem gaat? Lees hier verder bij onze collega's van de Visie! 

Lees meer

Volg ons