18 juli 2019

The Lion King | “Is een kopie van een goede film ook een goede film?”

The Lion King is de nieuwste stap in het plan van Disney om hun gigantische catalogus aan oude animatiefilms opnieuw uit te brengen met “echte mensen”. Dit jaar alleen al kregen we de remake van Dumbo en Aladdin. Daarvoor waren onder andere The Jungle Book en Beauty and the Beast aan de beurt. Volgend jaar kunnen we Mulan en Cruella (over 101 Dalmatiërs) verwachten en in de tijd dat ik dit schrijf, zijn er waarschijnlijk nog vier remakes aangekondigd.

Nu voegden deze remakes in meer of mindere mate iets nieuws toe aan het bestaande verhaal. De nieuwe Dumbo bijvoorbeeld: die haalde de musicalelementen eruit, veranderde de tijdsperiode en kwam met een compleet nieuw verhaal. Dat geldt niet voor The Lion King. Die is op een paar kleine wijzigingen na vrijwel een shot-voor-shot remake van de originele film. Levert een kopie van een goede film ook een goede film op? Of is het gewoon een gemakkelijke manier om dezelfde film twee keer te verkopen?  

Pratende Animal Planet

Het verhaal is onveranderd sinds 1994: de welp Simba is zoon van leeuwenkoning Mufasa. Wanneer Mufasa wordt vermoord door Simba’s oom Scar, denkt Simba dat het zijn schuld is en vlucht hij weg. Ondertussen neemt Scar de troon over.  

Technisch gezien is deze remake ook een animatiefilm, al is de animatie haast niet van de echte wereld te onderscheiden. Het is bijna alsof de filmmakers met een cameraploeg de savanne op zijn getrokken en je een BBC documentaire aan het kijken bent. Daarom voelt het wel wat onwennig dat de dieren nu praten en zingen. Al is een beetje fan van de Narnia-films natuurlijk allang gewend aan pratende leeuwen.  

Rode olifanten

Dit fotorealisme zorgt ook voor andere obstakels. Neem bijvoorbeeld de musicalliedjes. In de animatie waren die heerlijk kleurrijk en overdreven. In I just can’t wait to be king dansen rode olifanten rondom een toren van miereneters, giraffes en antilopen. Dit soort uitbundige musicalnummers in combinatie met de verder ‘normaal’ uitziende animatie hield de film fris. Maar die uitbundige stijl past niet bij de nieuwe film. De musicalnummers zijn nu dus een stuk realistischer geworden. Voor zover zingende nijlpaarden ooit realistisch kunnen zijn natuurlijk. Nog steeds leuk, maar wel ietsjes minder interessant dan in het origineel.  

Uiteindelijk bestaat deze film niet omdat iemand een tof idee had om The Lion King te verbeteren, maar omdat hij op het lijstje staat van films die een remake krijgen.

Wat een groter probleem is, is dat je met getekende animatie heel duidelijk emotie over kan brengen. Bij echte leeuwen gaat dat niet zo makkelijk. Blije Simba is qua gezichtsuitdrukking maar moeilijk te onderscheiden van verdrietige Simba. Het is daarom vooral aan de stemacteurs om emotie over te brengen. Toch voelt het minder compleet dan in... nou ja, je snapt het punt. Het voordeel van de nieuwe animatie is wel dat baby Simba er nu nog twintig keer schattiger uitziet! 

Kies je eigen recensie!

Dus ziehier mijn dilemma: is het een leuke film? Jazeker. Had het deze remake nodig? Zeker niet, en in tegenstelling tot het origineel ga ik deze film nooit meer opnieuw kijken. Uiteindelijk bestaat deze film niet omdat iemand een tof idee had om The Lion King te verbeteren, maar omdat hij op het lijstje staat van films die een remake krijgen. Geen wonder, want de film gaat waarschijnlijk meer geld opleveren dan de volledige economie van een willekeurig derdewereldland in een jaar. Tegelijkertijd is het wel een leuke kopie. Nu weet ik niet wat jijzelf belangrijker vindt: originaliteit of kwaliteit. Daarom krijg je vandaag niet één, maar twee conclusies. Kies zelf degene die bij jou past!     

Conclusie voor wie NIET van Disney remakes houdt

Behalve een paar kleine wijzigingen is The Lion King vrijwel één-op-één overgenomen van het origineel. De animatie is geweldig, maar dat levert ook weer nieuwe problemen op. Dikke complimenten naar de mensen die de visuele effecten hebben gemaakt, maar het is het niet waard om alleen hiervoor naar de bioscoop te gaan. Uiteindelijk bestaat deze film alleen om geld in het laatje te brengen. Hopelijk worden voortaan alleen remakes gemaakt van films die wel echt te verbeteren zijn.  

Conclusie voor wie WEL van Disney remakes houdt

Perfectie kan je niet verbeteren en The Lion King blijft daarom dicht bij zijn voorganger. Dus ook nu weer is het verhaal pakkend, de muziek geweldig, de shots iconisch en gaat de hele zaal collectief huilen bij de dood van Mufasa, en lachen om de grappen van Timon en Pumbaa (de nieuwe hoelascène is hilarisch!) Bovendien, is er ooit een slecht excuus om nog een keer naar The Lion King te kijken?      

Kijkwijzer

The Lion King bevat verschillende christelijke thema’s en symboliek, maar ook lichte elementen van natuurreligie en voorouderverering.   

Lees meer

Volg ons