Icon--npo Icon--eo Icon--instagram Icon--clock Icon--theme Icon--location Icon--tag Icon--twitter Icon--whatsapp Icon--comment Icon--audio Icon--mail Icon--video Icon--image Icon--search Icon--spotify Icon--facebook Icon--snapchat Icon--youtube Icon--smiley Icon--menu Icon--chevron-down Icon--npo3
Stage
6 april 2019

Stage lopen bij BEAM: Hoe is dat nou?

“Hoe is dat nou, die stage bij BEAM?” Die vraag stellen mijn vrienden me elke keer dat ik ze zie. In september heeft BEAM weer plek voor nieuwe stagiairs. Ben jij geïnteresseerd, maar wil jij ook eerst weten hoe die stage nou is? Dit is mijn ervaring tot nu toe!

Even voorstellen

Hoi, ik ben Iris! Ik ben twintig jaar en ik studeer Creative Writing aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Ik zit nu in het derde jaar van mijn opleiding, wat betekent dat ik een halfjaar stage mag lopen. Dat doe ik bij BEAM, als redactiestagiaire. 

Mijn taak bij BEAM is om stukjes te schrijven, voor de site en voor het magazine. Daaronder vallen interviews, columns, nieuwtjes, stukken over het geloof… eigenlijk alle verschillende soorten content die je op de site voorbij ziet komen.

Waarom BEAM?

Kort samengevat was mijn reden om stage te lopen bij BEAM dat ik wilde leren in een totaal nieuwe omgeving, door een totaal andere manier van werken dan ik gewend ben. 

In mijn klas ben ik de enige christen. Daar heb ik veel van geleerd, maar het leek me ook interessant om stage te lopen in een totaal andere omgeving. De stukken die ik voor BEAM schrijf zijn totaal anders dan de stukken die ik voor mijn opleiding schrijf. Op mijn opleiding ben ik veel meer gericht op kunst en fictie. Ik wilde door bij BEAM te werken mijn geloof meer betrekken in mijn schrijven, omdat ik dat voor mijn opleiding bijna nooit deed.

Op mijn opleiding heb je vaak een semester de tijd voor één grote opdracht. Bij BEAM maak ik in een week meestal vier of vijf kleinere opdrachten. Dat is een heel andere manier van werken, en ik ben best onder de indruk van mezelf dat dat me tot nu toe goed afgaat.

Wat vind ik fijn?

Laat ik dan maar meteen doorgaan over de structuur. De hele week door is er veel te doen, maar het wordt niet saai. De opdrachten zijn gevarieerd, en zo nu en dan word je even uit je werk gehaald om bijvoorbeeld iets voor de Insta stories te filmen. Door die variatie is het voor mij makkelijk om de hele dag door lekker te werken. 

Nog iets dat ik prettig vind, is de mogelijkheid om zelf creatief te zijn. Er wordt bij BEAM van je gevraagd om zelf ideeën voor de site te bedenken. De tofste ideeën mag je zelf ook uitvoeren. Ook sta je heel erg in contact met je lezers via social media. Het lezen van hun reacties op je eigen stukken is ontzettend leuk. 

Is het dan niet druk? Ja, zeker. Als je niet van schrijven houdt, is een stage als deze ook erg zwaar. Het is af en toe ook moeilijk om creatief te zijn, je kan niet altijd de beste ideeën verzinnen. Soms loopt je hoofd gewoon even vast, dat overkomt volgens mij iedereen die creatief werk doet wel. Maar als je van schrijven houdt, mag je de hele dag druk zijn met iets dat je tof vindt, in een leuk team. Dat maakt die drukte voor mij een stuk draagbaarder!

Om eerlijk te zijn, op mijn opleiding vond ik interviewen één van de saaiste dingen om te doen. Ik ben nog steeds niet van plan om later fulltime interviewer te worden, maar mijn perspectief is wel wat veranderd. Een paar van mijn favoriete stukken die ik geschreven heb zijn interviews. Ik heb een aantal mensen geïnterviewd waardoor ik geïnspireerd raakte, of waarvan ik iets geleerd heb. Over die interviews werd ik echt enthousiast. 

Eén van de tofste dagen bij BEAM was Valentijnsdag. Die avond hebben we een spelletjesavond georganiseerd voor singles. Dat was voor mij ook een hectische avond, omdat ik tien aanwezige BEAM’ers moest interviewen! Als je zoals ik een beetje verlegen/ongemakkelijk bent, is dat soms nog even lastig. Maar toen het uiteindelijk gelukt was, kon ik daar de rest van de avond ook blij om zijn. Volgende maand is er nog een tof evenement; de EO-Jongerendag! Daar heb ik heel veel zin in, en ik ben vooral ook heel benieuwd…

Lijkt stage lopen bij BEAM jou supertof? Kom op 11 april naar de stageborrel! Klik hier voor meer informatie, en bekijk de vacatures!

BEELD: Willem-Jan de Bruin

Lees meer

Volg ons