Kim lees voor voor blinden
9 februari 2019

Kim spreekt BEAM-magazine in voor blinden en slechtzienden

Als er iemand is die het BEAM-magazine van A tot Z leest is het Kim (18) wel. Ze spreekt onze artikelen namelijk in voor blinden en slechtzienden. SUPERVET!

“Mijn ouders werken allebei bij de Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden (CBB). Toen ik een jaar of 11, 12 was, zocht de bibliotheek iemand die de kinderbijbel wilde inlezen. Zo ben ik erin gerold en sindsdien werk ik als vrijwilliger bij de CBB. Al jaren lees ik het BEAM-magazine in voor mensen die – om wat voor reden dan ook – niet goed of niet meer kunnen lezen. Dit zijn natuurlijk blinden en slechtzienden, maar bijvoorbeeld ook mensen met ernstige dyslexie. Of mensen die door reuma of MS geen boek kunnen vasthouden. Zij lezen de artikelen dus niet, maar luisteren naar mijn stem!”

Stilte, opname

“De CBB heeft opnamestudio’s in Ermelo en Sneek. Als het BEAM-magazine weer verschijnt, krijg ik een telefoontje met de vraag of ik weer naar de studio wil komen. In Ermelo krijg ik het magazine in m’n handen gedrukt en dan kan ik eigenlijk meteen beginnen. Het opnemen doe ik helemaal zelf. Hiervoor moet ik wat programma’s opstarten en – heel simpel – op ‘opnemen’ drukken. En dan werk ik het magazine van begin tot eind door. Dat duurt meestal twee uur. Ik kan niet alles voorlezen: een poster of quiz bijvoorbeeld. Het moet immers niet verwarrend worden voor de luisteraar. Een dubbelinterview is soms ook een uitdaging. Mijn oplossing is om vóór elke uitspraak de naam van diegene voor te lezen. Zo weet de luisteraar precies wie er aan het woord is!”

Test 1, 2, 3

“De mensen die naar het BEAM-magazine luisteren, horen in principe altijd mijn stem. Maar stel dat ik door een keelontsteking of verkoudheid mijn stem kwijt ben, dan moet er iemand voor me invallen. Gelukkig gebeurt dat niet vaak. Je stem is natuurlijk heel belangrijk in dit vrijwilligerswerk. En niet elke stem is geschikt om in te lezen. Als je bijvoorbeeld erg slist, stottert of een zwaar accent hebt, wordt het lastig. Daarom is er een stemtest. Het belangrijkste is dat je duidelijk praat en in het juiste tempo: niet te snel, maar ook niet te langzaam. Daarnaast mag je de G en de S niet te hard uitspreken. Die klanken kunnen nogal scherp of hard overkomen en het moet voor de luisteraar wel prettig blijven.”

KlemTOON

“Natuurlijk maak ik ook wel eens foutjes. Dan snap ik pas halverwege de zin wat er staat, leg ik de klemtoon verkeerd of struikel ik over de woorden. En soms moet ik simpelweg zoeken naar de juiste intonatie. Gelukkig kan ik de opname dan gewoon even terugspoelen en opnieuw doen. Ik heb ook wel eens gehad dat ik maar over een klein woordje bleef struikelen. Hoe vaker ik de fout maakte, hoe geïrriteerder ik werd. Ik kwam er gewoon niet uit. Toen heb ik uit frustratie gezegd: ‘Ik kom morgen wel terug!’ Een dag later lukt het gelukkig wel gewoon.”

“Normaal gesproken kunnen andere mensen die voorbij de studio lopen meeluisteren met de opname. Ik zet dat volume altijd uit. Als er dan een moeilijk of ongemakkelijk artikel voorbijkomt, ben ik de enige die het hoort. Want ja, een interview met een band leest makkelijker voor dan een artikel over hormonen en zoenen!”

Dankbaar werk

“Soms hoor ik van mijn vader dat er nieuwe abonnees zijn voor het BEAM-magazine. Of dat ze positieve reacties hebben achtergelaten. Dat vind ik altijd superleuk om te horen! Het werk maakt me enorm dankbaar. Het is gewoon heel mooi dat ik me op deze manier kan inzetten voor mensen die zelf niet kunnen lezen. Alsof ik een deur voor ze open. Ik hoop dat ik het BEAM-magazine nog heel lang mag blijven inlezen! Dan moet m’n stem alleen wel jong blijven klinken..”

Wil jij nou ook boeken en tijdschriften inlezen? CBB kan altijd extra stemmen gebruiken!

Lees meer

Volg ons