daten voor dummies
12 februari 2019

Daten voor dummies: zo kom je de 4 fases door

Of je nou al jaren bij haar in de klas zit, of hem pas vorige week hebt opgedoken van de bodem van de internet-dating-zee, eerste dates zijn bloedspannend! Gelukkig is BEAM er om je er stap voor stap doorheen te slepen.

Fase 1: De vraag

Doemscenario: 
Je hebt al je moed verzameld, en nu is het zo ver: je hebt het perfecte appje gecreëerd en je bent klaar om het te verzenden. Je haalt nog een keer adem, knijpt je ogen dicht, en drukt op send.

“Hey, um, heb je misschien zin om een keertje wat te gaan doen?”  

Twee blauwe vinkjes verschijnen op het scherm. Je crush begint te typen, stopt, en begint dan weer te typen. Angstig houd je je telefoon in de gaten. Na een paar eindeloze minuten klinkt daar dan toch je ringtone. Je crush heeft gereageerd.

“Nee, sorry.” 

Tips!

 • Als je iemand mee uit wil vragen; zorg dat je een plan hebt! Dus niet:
  “Hey, heb je zin om een keertje wat te gaan doen?” Maar:
  “Hey, heb je zin om zaterdag naar die ene film/dat leuke café/de dierentuin te gaan?”
  Als je een duidelijk plan hebt, wordt de kans op een “Ja, leuk!” een stukje groter, en dan kun je het ook gelijk in je agenda zetten.
 • It’s no big deal. Hoe meer zorgen je je maakt, hoe moeilijker het wordt om die stap te zetten. Bekijk het zo: misschien word je afgewezen, en dan komt er geen date. Maar als je niets durft te vragen komt er sowieso niks van!

Als het toch misgaat…
Als je iemand mee uitvraagt, moet je er helaas rekening mee houden dat je afgewezen kunt worden. Dat doet even pijn, maar uiteindelijk word je er sterker van! Onthoud dat het niet aan jou ligt; je kan gewoon nou eenmaal niet met iedereen matchen. Wees ook niet te streng voor jezelf. Als jij gewoon lekker jezelf bent is dat helemaal goed, en je verdient het om iemand te vinden die daar perfect bij past!

daten voor dummies

Fase 2: De ontmoeting

Doemscenario:
Je loopt het café binnen. Via de chat zei je internetdate dat hij een rood shirt aanhad. Als je om je heen kijkt, zie je een jongen in een rood shirt met zijn rug naar je toestaan. Je stapt op hem af, slaat je armen om hem heen… en dan blijkt dat je het verkeerde rode shirt te pakken hebt. Het goede rode shirt, jouw date, staat van de andere kant van het café toe te kijken hoe jij een totale vreemde staat te omhelzen. 

Tips:

 • Weet hoe je date zich kleedt! Onthoud hoe zijn of haar gezicht eruitziet, en loop niet op vreemden af, totdat je echt zeker weet dat je de juiste hebt.
 • Als je je date nog niet zo goed kent: laat die knuffel nog maar even zitten. Het is leuk dat je zo enthousiast bent, maar misschien is het beter om je date eerst even te leren kennen.

Als het toch misgaat…
Ik weet dat het heel moeilijk is, maar probeer niet met je beschaamde rode hoofd het café uit te rennen. Maak er een grapje over tegen je date, probeer er samen om te lachen. Dit is een superleuk verhaal om later aan jullie kinderen te vertellen (maar begin daar maar niet over op je eerste date…).

daten voor dummies

Fase 3: De date

Doemscenario:
Daar zitten jullie dan, samen in het restaurant. Jullie kijken ongemakkelijk om je heen, en ontwijken zoveel mogelijk elkaars blik. Snel, zeg wat! Denk je in jezelf.

“Dus, eh… lekker weertje, hé?” 
      -   “Huh? Het regent keihard!”

Dan is het weer stil. In je hoofd sla je jezelf voor je gezicht. En het voorgerecht moet nog komen…

Tips:

 • Plan je date niet in een restaurant, of op een andere plek waar je voor lange tijd aan elkaar vastzit. Een makkelijkere date is bijvoorbeeld ergens wat drinken: als het leuk is kan je daarna misschien nog wat gaan doen, en als het verschrikkelijk is kan je na één kopje thee weer naar huis!
 • Verzin van tevoren een paar leuke vragen. Wat wil je nou écht over je date weten? Niet wat hij of zij van het weer vindt, toch? Hele simpele vragen (heb je broertjes of zusjes, wat zijn je hobby’s, ben je een honden- of kattenmens…) zijn vaak al genoeg om een gesprek mee te beginnen. Iemand leren kennen hoeft niet heel moeilijk te zijn!

Als het toch misgaat…
Maak je niet druk als het af en toe wat ongemakkelijk is! Je date is waarschijnlijk net zo nerveus als jij. Begin gewoon aan een nieuw gesprek. Onthoud dat het er niet alleen om draait wat jouw date van jou vindt, het gaat er ook om wat jij van hem of haar vindt. En als je echt heel zenuwachtig bent, mag je dat best toegeven hoor!

Fase 4: Het afscheid

Doemscenario:
De drankjes zijn betaald, jullie hebben je jassen aangetrokken, en jullie staan buiten. Tijd om afscheid te nemen.

“Hee, dat was best leuk eigenlijk, zou je nog een keer willen afspreken?”
       -   “Nou, eh… Nee, dat wil ik niet.

Tips
Er zijn helaas geen tips om ervoor te zorgen dat iemand superverliefd op jou wordt. Niet alle dates kunnen succesvol zijn, en dat is soms even pijnlijk. Maar: je mag trots zijn op jezelf, dat je ondanks alle zenuwen toch deze date overleefd hebt! Als je dat kan, dan kan je een nieuwe date met iemand anders ook makkelijk aan!

En wat als je date nou “Ja” zegt?
Superleuk! Dan mag je dit allemaal nog een keer doen! Veel succes ;)

Meer dating-dont’s? Check deze video!

Volg ons