18 december 2018

Turbid Milk haalt geld op voor Serious Request: ‘’De reacties zijn goud’’

Voor het vierde jaar op rij staan ze voor de Hema in Stadskanaal te zingen; Eva (20) en Doortje (20) van Turbid Milk. Ze hebben al op het bevrijdingsfestival van Zwolle mogen spelen, maar alsnog komen ze elk jaar terug naar deze plek om geld op te halen voor Serious Request. Dit jaar zijn er drie doelen waar je geld voor kunt ophalen. Hun keuze? ALLE DRIE!

Hee Eva en Doortje! Hoe en waar is jullie liefde voor muziek begonnen?

Doortje: ‘’Ik begon met gitaarspelen toen ik acht jaar oud was. Een paar jaar later werd ik gevraagd om te spelen in het bandje van de kerk en dat doe ik nu al iets van acht jaar. Elke zondagavond repeteren we, op de vakanties en feestdagen na natuurlijk. Het is niet helemaal mijn muzieksmaak, maar ik vind het wel heel gezellig en leuk om te doen.’’

Eva: ‘’Ik ben opgevoed met altijd muziek om mee heen, mijn ouders houden heel erg van muziek. Toch is er weinig muzikaliteit; mijn vader zingt in de douche en mijn moeder speelde vroeger een heel klein beetje gitaar. In groep drie ging ik in het kinderkoortje van de kerk en dat vond ik zó leuk. Vooral nadat ik Sister Act had gezien dacht ik “Ik ga voor altijd in een gospelkoor zingen, want dit is mijn roeping en ik wil dit voor altijd.’’’’

Hoe is Turbid Milk begonnen?

Doortje: ‘’In klas 2, nadat we elkaar ongeveer een jaar kenden, kwamen we erachter dat we allebei van muziek maken houden. Het begon allemaal bij de Four Chord song. Dat lied hebben we helemaal uit ons hoofd geleerd en honderden keren keihard meegeschreeuwd. Dat was zo leuk dat we uiteindelijk samen in een bandje eindigden, Eva als zangeres en ik als basgitarist.’’

Eva: ‘’In die band leerden we hoe het is om op te treden. We speelden vooral in cafés en hadden nooit leuk publiek. Vaak waren het namelijk dronken 50-plussers, maar daar leer je zoveel van. In die band merkten we ook dat we het heel tof vinden om met zijn tweeën te spelen, omdat we zo goed samengaan. Als alleen al een slagje verandert op de gitaar weet ik welke kant we opgaan en andersom ook, dus uiteindelijk gingen we samen verder.’’

Waar komt de naam Turbid Milk vandaan?

Doortje: ‘’Een jongen op de middelbare school vertelde ons ooit een theorie: De huidskleur van kinderen wordt in de buik gevormd door melk en cacaopoeder. Hoe meer melk, hoe lichter de huid en andersom. Maar je moet wel echt goed roeren anders krijgt het kind geen egale huid. Als je niet goed roert krijg je namelijk van die klontjes, dan wordt het troebele melk. Zulke kinderen hebben dan sproetjes. Ik heb overal sproetjes en Eva heeft een paar sproetjes op haar neus, vandaar Turbid Milk.’’

 Eva: ‘’hiervoor heetten we Heroes On Socks, maar er was een sokkenbedrijf dat zo heette en Doortje kon het niet uitspreken.’’

Waarom halen jullie elk jaar geld op voor Serious Request?

Eva: ‘’Omdat het een soort bucketlist dingetje was om op straat te spelen. We krijgen zulke leuke en lieve reacties van voorbijgangers. Ieder jaar komen er wel mensen naar ons toe die vragen of ze oliebollen of koffie voor ons kunnen halen. Vorig jaar kregen we twee kerststollen in onze gitaarkoffer, omdat die mensen zo erg waardeerden wat we doen en dat is gewoon goud. We vinden het spelen op straat echt leuk en dan komt daarbij dat het heel goed voelt om het geld aan het goede doel te geven.’'

Geld doneren via Turbid Milk? Dat kan hier!

Lees meer

Volg ons