12 december 2018

Maartje (14): "Wanneer ik doodga, kan iemand anders in Nederland blijven wonen."

Als Maartje (14) weet dat ze gaat overlijden, schrijft ze een brief aan de toenmalige minister Verdonk. Of haar vriendin Derakshan die het land uit moet Maartjes plek mag innemen als ze er zelf niet meer is. Veertien jaar later maakt Derakshan, in Nederland, de droom van Maartje waar.

'In de herfst van 2004, vlak nadat ze heeft gehoord dat de kanker terug is, schrijft de 14-jarige Maartje van Winkel een brief aan minister Verdonk waarin ze haar plaats in het leven afstaat. Zij zal doodgaan, ze heeft niet lang meer, dus er komt een plekje vrij voor haar Afghaanse vriendinnetje Derakshan. Vijf jaar eerder is Derakshan met haar ouders en broer naar Nederland gekomen, op de vlucht voor de Taliban, maar nu heeft ze te horen gekregen dat ze terug moet. Ze is in de klas in huilen uitgebarsten.'

Lees dit aangrijpende verhaal bij de Volkskrant

Lees meer

Volg ons