8 december 2018

Hoe schrijf ik de ideale kersthit?

Elk jaar weer komen dezelfde kerstliedjes voorbij. BEAM zoekt uit wat het geheim van deze songs is en zet alle ingrediënten van de ideale kersthit op een rijtje, zodat jij er ook eentje kunt maken en nooit meer hoeft te werken!

Melodie

Ten eerste heb je een goede melodie nodig. De melodie moet blijven hangen en dus herkenbaar zijn. Zo goed dat mensen direct mee gaan neuriën bij het horen van de eerste noten. Vervolgens leg je daar een catchy zin eroverheen, zoals “I’m driving home for Christmas” of “All I want for Christmas is you”. Als dat je lukt, is het halve werk al gedaan.

Toch is het vinden van een goede melodie een stuk moeilijker dan het lijkt en het hergebruiken van het deuntje van Winter Wonderland of Little Drummer Boy is verleidelijk. Je kunt ook een song die zijn succes al heeft bewezen, bewerken: de Beach Boys bewerkten hun hit Little Deuce Coupe tot Little Saint Nick. Lekker makkelijk én effectief.

Kersthit

Een echte kersthit heeft een pianomelodie die je meteen herkent en associeert met Kerst. Denk bijvoorbeeld aan eerdergenoemde Driving Home for Christmas van Chris Rea. Daarmee heb je meteen een mooi voorbeeld van een kersthit die in het jaar dat hij uitkwam, nauwelijks de hitparade haalde, maar inmiddels is uitgegroeid tot een klassieker.

Tekst

Nou, de melodie hebben we. De pakkende zin ook. Tijd voor het volgende ingrediënt: de rest van de tekst. Schrijf een positieve tekst: twee mensen die alsnog samen zijn met Kerst (ahhh) of iets met lichtjes en sneeuw (smelt … niet letterlijk dan). Neem daarnaast de warmte en liefde die je van al je familie of vrienden ontvangt, en je komt al gauw met mierzoete liedjes als All I Want for Christmas en It’s the Most Wonderful Time of the Year. Gek genoeg is het zielige Lonely this Christmas van Mud ook een grote kersthit geworden, maar dat is een van de uitzonderingen. OF NEE WACHT, er is natuurlijk maar één onderwerp waar je over moet schrijven: Jezus' geboorte :)

Goed doel

Om het imago en de verkoopbaarheid van je kerstsingle te verbeteren, is het verstandig om de opbrengst van je hit aan een goed doel te schenken. Kies daarbij voor een doel dat iedereen wil steunen en de kerstsfeer belicht: tegen armoede, voor wereldvrede, tegen zielige kindjes … Als mensen weten dat ze met de aanschaf van het lied een goed doel steunen, zullen ze sneller geneigd zijn jouw tophit te scoren. Do They Know It’s Christmas van Band Aid is hier een goed voorbeeld van. Dit lied is gemaakt om de acute hongersnood in Afrika te bestrijden en heeft wekenlang op nummer één gestaan.

Bellen

Vergeet de kerstbellen en -klokjes niet. Een kerstsingle móét het geluid van bellen en klokken hebben. Of het nu Paul McCartney’s Wonderful Christmas Time, Sleigh Ride door de Ronettes of Stop the Cavalry van Jona Lewie – niet eens bedoeld als kersthit – is, er moeten belletjes en klokken in, zodat ze nog voor de kerstdagen je neus uitkomen. De kers(t) op de taart is een schattig kinderkoor, zoals de kinderen die meezingen op Happy Xmas (War is Over) van John Lennon & Yoko Ono, of op Christmas through your Eyes van Gloria Estefan.

De beste kersthit

Videoclip

Denk ook aan de presentatie: een goede videoclip doet veel met het gevoel dat mensen bij een kerstnummer hebben. George Michael die in Last Christmas door de sneeuw rolt en de kerstoutfit van Mariah Carey in de videoclip bij All I Want for Christmas zijn inmiddels legendarisch.

Conclusie

Wat maakt al die liedjes uiteindelijk tot echte kersthits? Wat is het geheime ingrediënt? Dat weet natuurlijk niemand. Pas als een liedje eenmaal een hit is, kun je proberen te achterhalen waarom dat is. Met kerstliedjes is dat dus niet anders. Zolang Jezus er maar inzit, vinden wij het al een hit. Succes!

Lees meer

Volg ons