6 november 2018

Headbangend aanbidden tijdens Metalpraise

God aanbidden door middel van muziek speelt voor veel christenen een belangrijke rol in hun leven. In de kerk bijvoorbeeld, of op de fiets op weg naar school. De één aanbidt door middel van psalmen, de ander zingt liever opwekking. Maar je kunt God ook aanbidden met hardere muziek. Zo zijn er mensen die worshippen met metal. Metalforce organiseert bijvoorbeeld metalpraise-avonden.

Zo'n event bestaat uit het zingen van een aantal christelijke liedjes. Een zeskoppige band verzorgt de aanbidding. “We kiezen van tevoren een aantal opwekkingsnummers uit die we vervolgens omzetten naar metal”, vertelt Kimberly Zijp, zangeres in de band. “We geven een soort metalshow waarbij mensen ook kunnen meezingen”. Tussen de nummers door vertelt iemand een getuigenis. Tijdens de eerste editie van Metalpraise (vorig jaar) was dit een bijzonder moment. “Er was toen een jongen die vertelde dat hij eerst satanist was en nu christen is geworden. Hij liet ook foto’s zien van hoe hij er toen uitzag, dat was best heftig”, aldus de zangeres.

Het doel van de avond is om een vette metalpraise avond neer te zetten. Daarnaast hoopt de organisatie om niet-christelijke metalheads te bereiken. “Zodat zij ook een keer van God horen. Hopelijk wordt hen tijdens de avond de ogen geopend. We hopen dat ze zien dat niet alle christenen de “typische christen’ zijn. Dat er ook christenen zijn die dingen anders aanpakken. Niet alle christenen zijn saai!”

Metalpraise is van God?

Kimberly vindt het onzin als mensen zeggen dat je Jezus niet met metal kunt aanbidden. Volgens haar ligt het vooral aan de tekst of iets christelijk is of niet. “Sommige popmuziek vind ik erger dan christelijke metal. Ook als je kijkt naar hoe sommige popartiesten erbij lopen, dan hebben wij toch meer kleren aan op het podium. Het gaat ook om de achterliggende gedachte van de schrijver. Als mensen het te hard vinden moeten ze maar een andere stijl zoeken die ze leuk vinden. Ik vind niet dat je daar anderen over kunt oordelen.”

24 november is de volgende Metalpraise avond

Lees meer

Volg ons