11 oktober 2018

"Ze maakte het opeens uit, ik was er kapot van"

Maarten* is 21 jaar en stuurde BEAM vandaag een super eerlijk appje. Hij had een hele leuke vriendin die het na een heerlijke tijd samen ontzettend onverwacht uitmaakte. "Ik heb veel zitten huilen, alles kwam eruit. Ook vroeg ik God waarom dit zo moest gaan."

Als tiener was ik niet op zoek naar een vriendin, nooit geweest eigenlijk. Ik geloofde dat God een plan met mij heeft en dat het wel goed zou komen op een moment dat Hij heeft uitgekozen. Op mijn twintigste begon ik te appen met een leuke meid en we begonnen te daten. We zaten bij elkaar in de kerk en het leek het perfecte plaatje.

We hebben een aantal maanden gedatet, totdat ik haar vroeg. Ze zei ja en we hadden ruim 3 maanden een relatie. Een leuke zomer vol wandelingen, chillen op het strand en Netflixen op de bank. Ook met haar familie kon ik het goed vinden. Alles leek zo perfect en alles paste in het plaatje.

Ik wist niet wat ik hoorde

Nog niet lang geleden heb ik belijdenis gedaan, ik was actief in de gemeente en ik voelde mij nog nooit zo sterk in mijn geloof. Aan het einde van de zomer maakte ze het uit. Ik wist niet wat ik hoorde en ik kwam in een diep dal terecht.

Ik heb heel veel zitten huilen. Ik ben normaal gesproken niet echt een emotioneel persoon, maar opeens kwam alles eruit. Tijdens deze periode zocht ik afleiding bij vrienden. Op een terrasje een drankje doen deed me even mijn situatie vergeten. Telkens als ik thuiskwam, was de afleiding voorbij en dacht ik weer aan mijn situatie. Ik ging met een rotgevoel slapen en ik werd met een rotgevoel wakker.

Opeens bad ik elke dag tot God, soms elk uur

Ook luisterde ik 3 weken lang christelijke muziek waaruit ik hoop putte. Op het moment van schrijven staat ‘My Lighthouse’ van Rend Collective aan: ‘You are the peace in my troubled sea’ en ‘I will trust the promise, You will carry me safe to shore’ zijn goede voorbeelden van teksten waar ik hoop uit put.

Normaal bad ik niet vaak tot God. Gauw een kort gebed voor het eten en tijdens de kerkdienst, maar in mijn vrije tijd nauwelijks. Opeens bad ik elke dag, soms elk uur. Ik had Hem zoveel te vertellen en te vragen. Toen ik er pas een paar dagen tussenuit was en in de natuur liep, kreeg ik midden op een rots in zee de behoefte om te bidden. Ik vroeg hem waarom dit allemaal zo moest lopen, maar ik dankte dat Hij bij mij was. Ik had veel verdriet en ik bleef met vragen zitten waar ik niet uit kwam.

Het komt goed

Ik heb God verteld dat ik geloof dat Hij een plan met mij heeft, maar tegelijkertijd heb ik hem verteld dat ik het heel moeilijk vind hoe zijn plan met mij nu loopt. Waarom kon mijn eerste vriendin niet gelijk de ware zijn, zoals ik altijd gehoopt had en zoals ik om mij heen zie gebeuren?

Ik ben voor mijn gevoel nog steeds niet de ‘oude ik’, maar ik geloof dat dat goed komt. God heeft namelijk een plan met ons allemaal en ondanks dat dit niet altijd de makkelijkste weg zal zijn, is het wel de juiste weg om te volgen. God is bij ons, daar mag je op vertrouwen!

Wil jij ons jouw verhaal ook (anoniem) appen? Dat mag altijd! Je kunt ons bereiken door 0683673700 aan je contacten toe te voegen en ons BEAM AAN te appen.

*Maarten is een gefingeerde naam in verband met zijn privacy. Zijn echte naam is bij de redactie bekend.

Lees meer

Volg ons