Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nederlandse Kerken willen met non-stop dienst uitzetting van Armeens gezin voorkomen

17 oktober 2018 · Leestijd 3 min

Kerken door heel Nederland zijn van plan een estafettedienst te houden om te voorkomen dat de Armeense Hayarpi Tamrazyan (21) en haar familie worden uitgezet. Ondertussen woont de familie al bijna drie weken in de vrijgemaakt gereformeerde kerk in Katwijk en kunnen ze niet naar school in afwachting van een besluit. Hayarpi: "Ik ben begonnen op het vmbo en heb uiteindelijk vwo gehaald, ik heb er zo hard voor gewerkt. Ik mis mijn vrienden in Brabant. Het is vreselijk om mijn broer en zus te zien lijden."

Zolang er een kerkdienst gaande is, mag de Dienst Terugkeer en Vertrek de kerk niet in, staat in de Volkskrant. De kerken willen zich op deze manier inzetten voor Hayarpi en de andere naar schatting vierhonderd asielkinderen die langer dan vijf jaar in Nederland zijn.

Predikant Gerhard Scholte van de Amsterdamse Keizersgrachtgemeente. “We gaan bespreken hoe kerkasiel werkt en hoe we met de overheid zouden moeten omgaan in zo’n situatie. En of we voldoende menskracht hebben om zoiets langdurig uit te voeren. Alleen als we dat rond krijgen, kunnen we eraan beginnen.”

Wij zien dit niet als actievoeren, maar als een plicht.

De weergave van deze post vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Dominee Folkert Rinkema van de vrijgemaakt gereformeerde kerk in Katwijk zegt dat de familie in zijn kerk mag blijven zo lang het nodig is, ‘totdat er een aanvaardbare oplossing voor hen komt’. Het initiatief van zijn kerk heeft steun gekregen van kerken uit het hele land.

Uitzetting mag niet

De situatie is een dilemma voor de kerk, vertelt dominee Rinkema. “Als kerk willen wij de overheid gehoorzamen, dat schrijft God ons voor. Maar een ander gebod schrijft ons voor dat wij omzien naar mensen in nood. Als ik me voorstel wat de in Armenië politiek actieve vader van dit gezin te wachten staat als hij wordt uitgezet, dan kan ik het als christen niet over mijn hart verkrijgen dat te laten gebeuren. Door het gezin bij ons te laten verblijven, hopen we op een pauzeknop te hebben gedrukt, om de overheid nog even goed de ruimte te geven na te denken waar ze mee bezig zijn. Wij zien dit niet als actievoeren, maar als een plicht.”

Bron: Volkskrant
En lees hier het interview met Hayarpi

Beeld: Facebook

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡