Prikkelarm shoppen in Sint-Michielsgestel
1 oktober 2018

In deze winkel kun je doodstil shoppen

Een schemerige supermarkt zonder muziek of de vertrouwde BLIEB-geluiden vanuit de kassa. Dat is vanaf nu realiteit in de Albert Heijn van Sint-Michielsgestel. Het Brabantse dorp experimenteert met prikkelarm shoppen. Ideaal voor mensen met autisme en anderen die overgevoelig zijn voor prikkels.

Op dinsdagochtend tussen 08.00 en 09.00 uur zul je in de AH van Sint-Michielsgestel geen muziek of kassageluiden horen. Ook worden de lichten gedimd en krijg je bij de kassa geen vragen over zegeltjes. Hiermee hoopt de supermarkt tegemoet te komen aan mensen die overgevoelig zijn voor prikkels. Assistent-bedrijfsleider Eva Mennes kwam op het idee nadat ze gelezen had over een soortgelijk Brits initiatief. Ze besloot contact op te nemen met de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA), wat een grote lijst met storende geluiden opleverde. Sommige klanten storen zich naast de geluiden ook aan scheve potjes in het schap of pallets van vakkenvullers.

Fluisteren?

“We hebben onze medewerkers, zoals de groenteboer, instructies gegeven hoe ze hun werkzaamheden kunnen aanpassen in het stilte-uur,” legt Eva Mennes uit. “We willen graag een situatie creëren waarbij de klanten niet worden overvallen door verrassingen in de gangpaden en onvoorspelbare dingen aan de kassa.” De supermarkt blijft wel gewoon toegankelijk en het personeel hoeft niet te fluisteren. Het is niet gek dat deze AH-vestiging als eerste supermarkt in Nederland experimenteert met prikkelarm winkelen. Op een paar honderd meter afstand ligt namelijk Kentalis: een instelling voor mensen met gehoor- en communicatieproblemen. Eva Mennes sluit niet uit dat er meer vestigingen zullen volgen. “Vergeet niet dat wat voor mensen met autisme goed werkt, vaak ook voor heel veel andere mensen prettig is.”

Bronnen: NOS, Omroep BrabantNVA

Lees meer

Volg ons