12 september 2018

No shame: dit wist je niet over ongesteldheid

De Japanse vlag hangt uit, het is Bloody Sunday, er zijn schilders op bezoek of wat voor vreemde benaming je er ook maar aan wil geven: ongesteldheid, bloedirritant. En ach, een beetje schaamteloosheid is nooit verkeerd. Om je maandelijkse verschrikking (of die van een vriendin) wat dragelijker te maken, hebben we deze interessante feitjes voor je op een rij gezet.

Deze week haalt BEAM geld op voor maandverband voor jonge vrouwen in Tanzania. Doe mee!

1. Voor de mannen

Ho wacht even. Voordat we aan de écht interessante feiten beginnen. Jij hebt ongetwijfeld op dit artikel geklikt met de gedachte: stiekem even ontdekken waarom die vrouwelijke klasgenootjes soms wat minder blij zijn.

Als je menstrueert (aka ongesteld bent), ben je vruchtbaar (ja, duh). Het slijmvlies in je baarmoeder wordt dikker en er komt een eicel uit je eileiders. Wordt die niet bevrucht, stoot je lichaam het slijmvlies weer af. Niet perse een chill gevoel, beetje hormonen erbij en veel vrouwen krijgen chocolade cravings en cranky gevoelens (maar lang niet allemaal). Zo. Weet je dat ook weer.

2. Maandverband uit de oorlog

Het begon ooit met een katoenen lap die je elke keer moest wassen (lekker fris). In de Eerste Wereldoorlog ontstond het idee voor maandverband. Die moest je alleen wel even vastbinden met een touwtje om je heupen. Pas in de jaren ’60 ontstond het maandverband waarvan je kleine broertje zich afvroeg of het een gezichtsmasker was. Tampons? Die zijn in de Tweede Wereldoorlog gemaakt met een machine die eigenlijk bedoeld was voor kogels.. logisch wel.

3. Slim lichaam

Ben je supergestrest, sport je heel intensief of val je in korte tijd veel af? Dan besluit je lichaam dat het niet heel slim is om baby’s te maken. Dan wordt dat systeem simpelweg even uitgezet en ben je dus even niet meer ongesteld.

4. Dure lichaamsfunctie

Ongesteld zijn kost een vrouw gemiddeld zo’n €10.000(!) per leven. Al het maandverband, de tampons en de medicijnen zijn daarin meegerekend. En dan hebben ze de chocola nog niet eens meegeteld... Wil je toch iets goedkoper uit zijn? Verhuis naar Schotland! Daar krijgen studenten hun tampons en maandverband gratis #jaloers.

5. Levenslang

Vooruit, misschien niet écht levenslang, maar zo voelt het misschien wel. Vanaf een jaar of 12 tot een jaar of 50, zijn vrouwen ongesteld. Dat is gemiddeld ongeveer 38 jaar! 

Deze week haalt BEAM geld op voor maandverband voor jonge vrouwen in Tanzania. Doe mee!

Lees meer

Volg ons