8 september 2018

Gaele-Jan is kok: "Om de kleinste foutjes werd je soms de grond in getrapt"

De één weet nog net hoe je een pizza in de oven propt, de ander kan al spaghetti maken voor zijn broertjes of zusjes. Voor de 24-jarige Gaele-Jan gaat het net iets verder dan dat. Van kleins af aan heeft hij voor zijn familie gekookt, inmiddels staat hij te zweten in een professionele keuken om alle gasten in het restaurant tevreden te houden.

Gekookte aardappelen

“Als kind van een jaar of 11 was ik regelmatig alleen thuis met mijn broertje. Mijn moeder werkte vaak tot een uur of zes. Omdat we anders veel te laat zouden eten, vroeg ze mij of ik een paar dagen voor het gezin zou kunnen koken. Dat leek me best wel leuk. Ik begon natuurlijk met de makkelijke, standaard dingen: aardappels, groente, vlees.

In het begin zette ik het eten op het vuur en ging ik TV kijken met mijn broertje. Al snel kwamen de rookwalmen de keuken uit. Ik kon er dus niet bij weglopen en hield het eten goed in de gaten. Op een gegeven moment begon ik een beetje te experimenteren. Een beetje van dit erbij, een beetje van dat erbij. Ik vond het steeds leuker als het eten ook daadwerkelijk lekker was. Toen ik wat ouder was en een studie moest kiezen, was kok meteen een logische keus.”

Terug naar het echte koken

“Tijdens mijn opleiding leerde ik een hoop nieuwe dingen en deed ik veel ervaring op. Inmiddels heb ik bij vier verschillende restaurants in de keuken gestaan. Daarnaast heb ik twee jaar gewerkt als chefkok. Je moet dan veel aansturen, managen en financiën bijhouden. Hoewel ik dit heel leuk vond, merkte ik wel dat ik mijn passie een beetje voorbijliep. Ik wilde weer terug naar het echte koken. Inmiddels werk ik bij restaurant Achter de Poorte in Elburg, hier kan ik dat veel beter doen en is de werksfeer heel goed.”

 

Schreeuwen in de keuken

“Het is zeker een harde wereld. Je werkt veel en vooral ’s avonds, waardoor het soms moeilijk is om met vrienden af te spreken. Dat kan best lastig zijn. Ook in de keuken kan het er hard aan toe gaan. Ik heb wel eens op een plek gewerkt waar er heel veel geschreeuwd werd, om de kleinste foutjes werd je daar de grond in getrapt. Je leert er wel van, maar het is een harde leerschool. Ik ging uiteindelijk met tegenzin naar mijn werk, dat is niet waar ik het voor doe. Natuurlijk moet je scherp zijn in het heetst van de strijd, als het heel druk is in het restaurant, maar dat kan ook met respect. Goede communicatie is heel belangrijk, dat is fijn samenwerken.”

Een eigen toko

“Uiteindelijk wil ik graag mijn eigen restaurant. Toch ben ik in mijn beleving nog niet klaar met ontwikkelen. Ik wil graag nog een hoop nieuwe kennis opdoen, die ik uiteindelijk mee kan nemen naar mijn eigen zaak. Het grootste doel is dat alle gasten 100% tevreden de deur uitgaan, dat geeft voldoening. Daar streven we naar bij het restaurant waar ik nu werk, en ook ik hoop dat ooit te bereiken.”

‘Oh een kok, zou hij het wel lekker vinden?’

“Het gebeurt wel eens dat vrienden of familie vragen of ik voor ze wil koken. Gelukkig vind ik dat niet zo erg. Samen met vrienden een maaltijd bereiden vind ik alleen maar heel gezellig. Als ik bij anderen ga eten merk ik dat mensen wel eens zenuwachtig zijn: ‘Oh een kok, zou hij het wel lekker vinden?’. Dat vind ik altijd wel grappig. Uiteindelijk vind ik het ook gewoon leuk om bij anderen te eten, misschien kan ik ook juist weer van hen leren!”

Blijf dingen proberen

“Als je graag kok wil worden is het vooral belangrijk om dingen te blijven proberen en te experimenteren. Om in de horeca te werken moet je echt een passie hebben, niet opgeven. Het is hard werken en het zijn lange dagen, maar als mensen tevreden zijn met het eten is je doel bereikt. Lukt het niet om professioneel te koken? Dan is het ook altijd leuk om je vrienden en familie er blij mee te maken!”

Volg ons