27 september 2018

Dit is waarom huisdieren goed zijn tegen eenzaamheid

Tot je vijfentwintigste bij je ouders blijven wonen, tot je dertigste in een studentenhuis of wonen in een community. Allemaal manieren waarop jongeren alleen wonen voorkomen, omdat ze angstig zijn om ‘s middags in een leeg, donker appartement ‘thuis’ te komen. Eenzaamheid is een big deal onder jongeren. Om het op een jonge leeftijd tegen te gaan, kan je met je ouders (of jezelf, als je alleen bent) overwegen om het op een leuke manier op te lossen: EINDELIJK EEN HUISDIER!

1. Een warm, enthousiast welkom na een lange dag, zo fijn als er iemand op je wacht

2. De stilte in huis wordt verdreven door hondengehijg, kattengekibbel of vogelgefladder

3. Door met ze te spelen, knuffelen of zachtjes aaien voel je je minder alleen

De vissen uitgezonderd, ‘kijken doe je met de oogjes’ in dit geval

4. Dieren halen je het huis uit: lekker de frisse lucht in!

Het bos, park of gewoon een blokje om. Heerlijk.

5. Ze helpen aan sociale contacten

“Oh, wat een lief hondje” of “buurvrouw, mijn kat heeft per ongeluk in uw tuin gepoept”. Weet je ook eindelijk wie er naast je woont!

6. Praat, roddel of geef ze een serenade

Enig idee hoe een hamster jouw geheim kan doorvertellen? 

7. Het aaien van de fluffy diertjes werkt rustgevend voor jullie allebei

8. Je staat sterker in je schoenen!

Door het stoeien, plagen of rennen krijg je meer energie en voel je je lekker fit. Hierdoor word je assertiever en leg je makkelijker contact. Dit geldt in het bijzonder voor kinderen met autisme.

Met een cactus is het ook leuk, maar die kan je niet uitlaten (wat soms eigenlijk ook wel zijn voordelen heeft) of knuffelen.

Huisdieren zijn lief en heel fijn, maar zijn helaas geen garantie tegen eenzaamheid. Bij stichting Chris kan je altijd terecht met je struggles, door rechtstreeks te chatten met een professionele hulpverlener.

Het nemen van een huisdier bestaat ook uit verantwoordelijkheden, zoals verzorgen, verschonen of eten geven. Denk er (met je ouders) goed over na.

Volg ons