Dit is de échte houdbaarheidsdatum van producten
12 september 2018

Dit is de échte houdbaarheidsdatum van producten!

Er is veel onderzoek naar gedaan, dus we kunnen met zekerheid zeggen dat wereldwijd een DERDE van al het voedsel wordt verspild. Dit komt neer op 1,3 MILJARD TON per jaar. Dat getal is niet voor te stellen. Gelukkig kan jij hier verandering in brengen!

Er zijn veel manieren om voedselverspilling tegen te gaan. Check bijvoorbeeld de voorraadkast voordat je boodschappen doet. En gooi restjes in de vriezer, dan hoef je een andere avond niet te koken #kaaaching. Ook hoef je echt niet streng naar de houdbaarheidsdatum te kijken! Producten gaan veel langer mee, alleen gaat de kwaliteit een beetje achteruit. Het is dus niet dat je gelijk zeven kleuren schijt.

Maar hoe lang duurt het voordat je boven de wc hangt, omdat je de melk te lang hebt laten staan?*

1. Melk kan je lang bewaren als het in de koelkast staat, maar zodra je klontjes ziet, is het een no go geworden.

2. Eieren blijven in de koelkast wel 4 weken goed.

Daarna ook nog, maar alleen hardgekookt (want de bacteriën worden dan weer vermoord). Je ruikt het wel als ze ECHT NIET MEER acceptabel zijn of je doet natuurlijk de drijftest: als een ei blijft drijven in water, is die niet meer goed.

3. Suiker gaat nooit over de datum.

Want het is een conserveringsmiddel. Dus honing of snoepgoed kan je lekker blijven eten, zelfs al vind je de reuzelolly van de Efteling die je sinds groep 3 kwijt was.

4. Als je brood in de vriezer bewaart, kunnen je kleinkinderen er ook nog van genieten.

5. De vuistregel voor vis en vlees: als het stinkt is het for real bedorven.

Dat gebeurt al snel na de TGT-datum, houd die dus goed in de gaten! 

Dumpsterdivers

Mensen die voedselverspilling actief tegengaan worden dumpsterdivers genoemd. Zij halen hun eten uit de vuilnisbakken van supermarkten en restaurants. Joram ging met dumpsterdiver Theo op pad! Het leverde bijzondere voedselvondsten op, check it here:

Lees meer

Volg ons