15 september 2018

Debora (24) schreef een boek: “Zonder God had ik dit niet gekund”

“Ik wil een boek schrijven”, valt ongeveer in hetzelfde rijtje als dolfijnentrainster of brandweerman worden: een leuk idee, maar doe het maar eens. Voor de 24-jarige Debora werd deze kinderdroom werkelijkheid toen haar boek Red Dawn Rising werd uitgegeven.

“Mensen zijn superinteressant”

“Van kleins vond ik het al superinteressant om mensen te bestuderen. Daar is het allemaal begonnen. Ik vind het zo fascinerend hoe mensen denken, redeneren, omgaan met bepaalde situaties. Schrijven was daarnaast altijd al een hobby. Het schrijven van een boek gaf me een excuus om mensen heel goed te bekijken en dat te verwerken in mijn verhaal.”

“Morgan wil wraak”

“Mijn boek gaat over twee hoofdpersonages Zack en Morgan. Zij leven in een regering die onderzoeken uitvoert op mensen, dit gebeurt ondergronds in kelders. Zack en Morgan weten te ontsnappen en krijgen zo een nieuwe kans om hun leven te beginnen. Zack ziet het als een kans om een normaal leven te leiden, Morgan wil vooral wraak nemen op de mensen die haar pijn hebben gedaan. Dit laatste leidt weer tot een kloof tussen de twee, omdat hun keuzes zo uiteenlopend zijn.”

“Zo wil ik zelf graag christen zijn”

“Met dit boek wil ik graag laten zien wat de consequenties zijn van de keuzes die je maakt. Ben je er bewust van dat je keuzes niet alleen jouw leven beïnvloeden, maar ook die van anderen? Daarnaast zit er ook een christelijk aspect in het boek, in de vorm van een christelijk personage, Helen. Zij is de meest liefdevolle persoon in het boek. Ze blijft altijd vriendelijk, hoopvol en heel trouw aan zichzelf. Ze wil anderen graag helpen, maar alleen als dat met respect en liefde kan. Met dit personage probeer ik te laten zien hoe ik zelf graag christen wil zijn.”

“Het was een zoektocht met God”

“Schrijven begon als een hobby, ik deed het vooral voor mezelf. Op ten duur verlangde ik naar meer. Ik wilde hier écht tijd aan besteden, ik wilde het uitgeven. Het is heel tof dat dat ook daadwerkelijk gelukt is. Toch maakt het me ook heel kwetsbaar, ik heb veel van mezelf in het boek gelegd - vooral wat betreft vragen. Dat boek is echt een beetje mijn baby. Hierin moest ik echt vertrouwen op God, geloven dat dit zijn plan was.

Het schrijven van mijn boek was een zoektocht met God. Ik wist dat ik het ook moest accepteren als Hij besloot dat het een leuke hobby was, maar meer ook niet. Ik moest alles loslaten in Zijn hand. Soms was dat moeilijk. Het heeft bijvoorbeeld een jaar geduurd voordat ik een uitgever vond. Was dat een teken van God dat ik ermee moest stoppen, of dat ik juist moest doorzetten? Ik wist niet alle antwoorden, maar heb alles samen met Hem gedaan.”

“Dit is mijn passie”

“Ik merk dat dit echt mijn grote passie is, hier gaat mijn hart sneller van kloppen. Inmiddels ben ik al langzaam begonnen met het tweede deel. Ik weet natuurlijk nog niet of het eerste deel het goed gaat doen, maar mijn liefde voor schrijven is alleen maar groter geworden. Bovendien word je als schrijver wel eens uitgenodigd op lezingen, daar kan ik dan – hoe klein ook – steeds iets van Gods liefde laten zien.”

“Wat je ook wil bereiken: hou God dichtbij”

“Je moet nooit vergeten dat school ook belangrijk is. Ik mocht van mezelf niet in de les zitten met het gevoel: ‘Ik heb weer een hoofdstuk af, maar mijn huiswerk niet.’ Zonder God had ik dit niet kunnen doen, ik bleef continu met Hem in gesprek. Als ik niet meer wist hoe ik verder moest met een hoofdstuk, vroeg ik het ook gewoon aan God. Maar Hij hielp me ook heel erg genieten van het hele proces. Wat je ook wil bereiken: hou God dichtbij. Hij zal je laten zien wat Zijn keuze is en hoe Hij het kan gebruiken.”

Benieuwd naar Debora’s boek? Je bestelt hem hier

Lees meer

Volg ons