28 september 2018

“De foto’s van mensen thuis in Nederland maakten me eenzaam”

Studeren in het buitenland, een unieke ervaring waarbij je prachtige dingen ziet en een hoop nieuwe vrienden maakt. Toch pakt het niet altijd zo feestelijk uit. De 20-jarige Lykke ging voor haar studie naar Finland, maar voelde zich daar ontzettend eenzaam.

Out of the comfort zone

“Dit was de eerste keer dat ik in mijn eentje zo lang en ver weg ging. Ik ging echt out of my comfort zone. In het begin was het superlastig. Toen ik daar aankwam was school nog niet begonnen, dus ik had geen idee waar ik moest beginnen. Dat was het grootste moment van eenzaamheid. Daarna leerde ik langzaam maar zeker wel wat mensen kennen, maar als ik foto’s van mensen thuis zag, voelde ik me toch weer alleen.

Ik was ook nog de enige Nederlander daar, dat hielp niet echt mee. Ik ben best open minded en wil me graag aan andere culturen aanpassen, maar als je dat elke dag de hele dag moet doen is dat heel vermoeiend. Het kostte me veel energie.”

Steek in de rug

“Ik wilde wel graag met mensen afspreken, maar dat lukte niet altijd. Zo ontdekte ik met een paar klasgenootjes dat je ergens gratis kon boogschutten, dat leek ons wel lachen. Later zag ik in de groepsapp dat ze dat al zonder mij hadden gedaan. Dit was wel een steek in mijn rug. Op dat moment was ik ook wel klaar met dingen voorstellen.”

Netflix en pizza

“Heimwee speelde mee in mijn eenzaamheid. Toch probeerde ik het om te draaien als ik me eenzaam voelde of mensen mistte. Ik probeerde genoegen te nemen met mezelf, en het zelf leuk te hebben. Dat heb ik er wel echt van geleerd. Natuurlijk kon ik wel met familie en vrienden praten, maar op Skype, via de telefoon of app ontstaan er soms toch misverstanden, dat is vermoeiend. Ik leerde tevreden te zijn met een pizza en Netflix in mijn eentje op mijn kamer.”

Nu moet ik genieten

“Ik heb wel eens overwogen om terug te gaan naar Nederland. Van Finland naar Amsterdam is maar twee uur vliegen en helemaal niet duur. Maar ik wilde niet opgeven. Ik dacht: ik ben hier, nu moet ik er gewoon van genieten.”

Dan is dat maar zo

“Het is soms misschien moeilijk, maar probeer echt te genieten als je in het buitenland zit. Het is een hele unieke ervaring en je hoeft niet afhankelijk te zijn van anderen. Als niemand die ervaringen met je kan delen, dan is dat maar zo. Ga de deur uit, ga shoppen, de stad in, ga een filmpje kijken. Ondanks het feit dat ik af en toe niet lekker in mijn vel zat, heb ik ontzettend genoten. Het ‘alleen zijn’ heeft me juist sterker gemaakt en ik zou het absoluut nog een keer doen.”

Lees meer

Volg ons