App een Oma machine
25 september 2018

Appen met je digibete oma: deze studenten maken het mogelijk!

We appen heel wat af. Om te overleggen voor een schoolopdracht, nieuwtjes te delen, te vragen hoe het gaat of om simpelweg ‘hoi’ te zeggen. Supersnel, supermakkelijk. Tenzij je hoogbejaard bent en nog weet hoe het is om met inkt brieven te schrijven. Studenten van de Universiteit Twente bedachten een oplossing: de ‘App een Oma-machine’.

Dat er onder ouderen relatief veel eenzaamheid heerst, is niet nieuw. Contact met de buitenwereld is voor velen niet makkelijk, bijvoorbeeld door fysieke problemen. Onze oplossing zou zijn: ‘Dan stuur je toch een appje?’. Maar je zult het vast herkennen van jouw eigen opa of oma: het meest gebruikte communicatiemiddel – de smartphone – is voor hen eerder een blok aan het been dan een uitkomst. Daarom ontwikkelden studenten van de Universiteit Twente een apparaat waarmee appjes worden omgezet in papieren post.

Hoe werkt het?

Klinkt als een gat in de markt! Hoe het in de praktijk werkt? Als jongere stuur je een appje naar jouw opa of oma, gewoon met je telefoon. Het berichtje komt vervolgens aan in de ‘App een Oma-machine’. Het apparaat drukt het appje af en na een paar tellen rolt de tekst op een kaartje naar buiten. Op die manier kan jouw opa of oma makkelijk berichtjes van jou ontvangen.

Gelukkig blijft het daar niet bij: de oudere kan namelijk ook reageren. Gewoon met pen en papier! Opa of oma schrijft een tekst terug en stopt het kaartje terug in het apparaat. Daar wordt het gedigitaliseerd en wordt het als appje naar de jongere verstuurd. I-de-aal, toch?

Gouden concept

App een Oma heeft als slogan: ‘Appen. Net als vroeger.’ Op hun website leggen ze dit verder uit: “Het doel van dit project is om ouderen te verbinden met communicatietechnieken van nu, op de vertrouwde manier van toen.” Voor dit geniale concept hebben ze afgelopen zomer zelfs de eerste prijs gewonnen tijdens de University of Twente Entrepreneurial Challenge. Wij zeggen: keep up the good work, boys!

Ook Haarlemse studenten hebben zich op een SUPERVETTE manier ingezet om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan: je ziet het hier!

Lees meer

Volg ons