Eet een christen wel of geen vlees?
6 augustus 2018

Wel of geen vlees op het menu: wat vind jij?

Plofkippen en paardenvlees: er zijn regelmatige grote discussies over onze voedingsindustrie. De een na de ander lijkt vlees en vis aan de kant te leggen, maar is dat ook zo? Onder de BEAM’ers valt het wel mee. Slechts 8% van jullie noemt zichzelf namelijk vegetariër of veganist. Wat vinden jullie hier eigenlijk van? En zou een christen zich van vlees, vis en andere dierlijke producten moeten onthouden? Dit zijn de antwoorden:

Waarom wel vlees?

Het merendeel van de BEAM’ers eet dus wel vlees en vis. Sommigen vinden het namelijk té lekker: “Ik kan niet zonder vlees” of “De hamburgers van de McDonald’s zijn gewoon onweerstaanbaar!” Veel andere vleeseters vinden dat God ons dieren heeft gegeven om te eten. “Er zijn niet voor niets zoveel wetten over het bereiden en eten van dieren, toch?” Een ander voegt daaraan toe dat het wel eerlijk en humaan moet gebeuren. Zo kiezen sommige BEAM’ers voor biologisch vlees of vlees met een keurmerk. “Het plofkippen-gedoe vind ik echt niet goed, maar dat hoeft niet gelijk te betekenen dat we geen dieren kunnen of mogen eten.”

Soms wel, soms niet

En dan hebben we nog een tussencategorie: de flexitariërs. “Van nature heeft de mens veel minder vlees nodig dan wij in Nederland eten. Drie keer per week is genoeg. Ik beperk het tot één dag.” Waarom? Veel flexitariërs noemen hetzelfde argument als de vegetariërs en veganisten: “Het is milieuvriendelijker." Een ander zegt: “Beter voor de wereld zorgen hoeft niet per se door minder vlees te eten. Je kunt ook gaan recyclen!”

Waarom geen vlees?

Dat God dieren als voedsel aan ons heeft gegeven, vindt niet iedereen. Een BEAM’er citeert Genesis 1:29 en zegt daarover: “God schiep 80.000 eetbare planten en bomen. Pas na de zondvloed ging men vlees eten.” De vegetariërs en veganisten zijn het erover eens dat het milieu flink lijdt onder de bio-industrie. “Wij als christenen moeten goed voor deze wereld zorgen; het is immers onze taak om 'm te beschermen.” Weer anderen zijn vegetariër vanwege het dierenleed. Zij zeggen: “Ik heb er een hekel aan” en “Ik vind het zielig dat dieren gefokt worden om gedood te worden. En al die tijd leven ze in superkleine hokjes…”

Maar wat eten deze BEAM’ers eigenlijk in plaats van dierlijke producten? “Veel groenten, een ei en soms vegetarische balletjes!”

Thank God for broccoli!

Ja, niet iedere BEAM’er is er helemaal uit. Romeinen 14:6 (en verder) wordt meerdere keren aangehaald. Daar staat het volgende: “Wie een feestdag viert, doet dat om de Heer te eren; wie alles eet, doet dat om de Heer te eren, en hij dankt God voor zijn voedsel. Wie iets niet wil eten, laat het staan om de Heer te eren, en ook hij dankt God." Een BEAM’er leest deze tekst liever in de Message vertaling. Wij begrijpen wel waarom!

“…if you eat meat, eat it to the glory of God and thank God for prime rib; if you’re a vegetarian, eat vegetables to the glory of God and thank God for broccoli.”

Lees meer

Volg ons