1 augustus 2018

Het is Earth Overshoot Day: de aarde is op voor dit jaar

Vandaag is het Earth Overshoot Day, wat betekent dat alle grondstoffen voor dit jaar volledig verbruikt zijn. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar het is een beetje alsof de aarde voor dit jaar op is. We leggen het even voor je uit.

Berekening
De datum van EOD (nee nee, wij hebben niks met deze afkorting te maken), wordt vastgesteld door het Global Footprint Network. Zij bekijken ieder jaar hoe wij de afgelopen tijd met de aarde zijn omgegaan, en hoeveel de aarde nog kan hebben dit jaar. Deze berekening wordt aan de hand van verschillende factoren gedaan.

Allereerst wordt er gekeken naar de 'ecologische voetafdruk', dat zijn alle stukken land en water die nodig zijn om de afvalstoffen en uitstoot die wij mensen produceren op te kunnen nemen én de stukken land die we nodig hebben om ons eten te verbouwen. Oftewel: hoeveel hebben we daar nog van? Daarnaast kijken de wetenschappers ook naar de ruimte die de aarde nog over heeft, de 'biocapaciteit'. Dus hoeveel kan de aarde in een jaar precies aanvullen. Denk daarbij aan nieuwe dieren of stukken landbouwgrond. 

Vroegste EOD ooit
Als je die twee onderzochte stukjes van elkaar aftrekt, kun je precies zien hoeveel aarde we nodig hebben om te kunnen blijven doen wat we nu doen. Dit jaar hebben we alles wat de aarde ons kan geven als het ware verbruikt. 1 augustus is de vroegste datum waarop dat ooit is vastgesteld. Dit houdt in dat wij mensen niet genoeg hebben aan één aarde per jaar, maar we hebben er eigenlijk 1.7 nodig!

Best een ingewikkeld verhaal he? Om het nog even flink te verduidelijken, maakte NOS deze superhandige video!

Lees meer

Volg ons