De grootste taalfouten
18 augustus 2018

Deze Nederlandse woorden gebruiken we MASSAAL verkeerd

Ik heb Taalwetenschap gestudeerd. ‘Oh, dan leer je dus alles over de Nederlandse spelling en grammatica?’ Nee. Als taalwetenschapper vind je fouten interessant. Je vraagt je af waar ze vandaan komen. Maar nu werk ik bij BEAM en vind ik fouten gewoon stom. Dus hier een verzameling van taalergernissen die dus écht niet meer kunnen.

We hebben allemaal Nederlands (gehad) op school, maar toch zijn bepaalde spelfoutjes of schrijfwijzen niet uit ons systeem te slaan. Natuurlijk zijn er de welbekende d/t-fouten. Ook klooien we massaal aan als het gaat om trema’s (ja, die horizontale dubbele punt), apostroffen en andere speciale leestekens. Was het nou s’avonds? En waar moet dat dakje ook alweer op bij genant? (*voor antwoorden: zie onderaan pagina.) Nog moeilijker wordt het wanneer er meerdere E’s zijn waarop een trema zou kunnen staan: ideëen, ideeën of ideën? (Knoop die middelste maar goed in je oren.)

Zo. Wie. Zo.

Ook dubbele letters zijn soms moeilijk: zo is het abonnee (en niet abbonnee) en zou ik iemand maar niet een verassing geven. Verrassingen zijn daarentegen heel leuk. Ja, je leest het goed. Daarintegen doen we niet aan. Ik bedoel: doe is… eh eens normaal. Spaties vinden we ook niet altijd makkelijk. Want soms moet ‘ie er per_se zijn en soms sowieso niet (zowiezo, zo-wie-zo, sowiezo, zobieso, soïso: laat me niet huilen!). In andere gevallen levert de spatie een betekenisverschil op: tenminste betekent althans, en ten minste is op z’n minst. Of wat dacht je van tenslotte (per slot van rekening) en ten slotte (tot slot)?

En dan hebben we nog die ellendige wederkerende werkwoorden. Zo kun je wel zeggen ‘ik erger me’, maar is ‘ik irriteer me’ uit den boze. Same story: ik realiseer me (TOP) en ik besef me (flop). ‘Ik realiseer me dat het me irriteert’ kan dan weer wel. Volg je het nog?

Contami-wattes?

Nog een leuke categorie: contaminaties. Het woord alleen al…! Jij gebruikt ze vast ook wel: optelefoneren, overnieuw. Of wanneer je zegt dat iets duur kost of zwaar weegt. Sommige contaminaties zijn echter zo ingeburgerd, dat we ze nu accepteren (‘dat klopt als een bus’ is eigenlijk een samenvoeging van ‘dat klopt’ en ‘dat sluit als een bus’). Maar zo’n taalverandering verloopt vaak niet heel soepel. Dat we tegenwoordig ook uitprinten, enigste, datums, frikandel en mond-OP-mondreclame mogen zeggen, schiet bij veel taalpuristen in het verkeerde keelgat. En ja, ook mijn taalhartje protesteert.

En dan nog de uitspraken waar veel, heel veel mensen de kriebels van krijgen: me auto, me gitaar, me BEAM-trui… Doe jij dit fout? We houden nog steeds van je, maar let nu goed op. MIJN trui wordt m’n trui. Zelfde verhaal als ’s avonds: de apostrof vervangt de verdwenen letters. Laat die E van me maar lekker thuis dus. Net als je ‘beter als mij.’ Gewoon niet doen.

Punt uit

Nog één categorietje dan: klemtoon-/uitspraakfouten. Onthoud dat het ca-TA-lo-gus is en nor-MA-li-ter (blijkbaar). Maar hoe sterk de taalpurist in mij ook is: van poeziealbum blijf je af. Er staat kinderpoëzie in en kinderen doen niet aan trema’s. Punt(jes) uit.

Gaat het jou inmiddels ook aardig duizelen of krijg je acute dyslexie? Geen zorgen: niemant is pervekt. We blijven allemaal mens en ook bij BEAM rolt er wel eens een type-/spelfoutje uit het toetsenbord. Mocht je er een vinden, laat het ons dan weten via de app (06-83673700) of mail (beamredactie@eo.nl). Thanks!


  • ’s avonds komt van ‘des avonds’ (de eerste twee letters worden vervangen door een apostrof)
  • gênant
  • ideeën
  • over of opnieuw
  • is duur of kost veel
  • is zwaar of weegt veel (tenzij je het hebt over ‘zwaarwegende gevolgen’)
  • evenveel als, meer dan

Lees meer

Volg ons