Zo kom je van wespen af
7 augustus 2018

5 manieren om van wespen af te komen

Zit je net lekker met je aardbeienijsje in de tuin, komt er een wesp aangevlogen…! Het geel-zwart-gestreepte lijfje bezorgt jou bijna een hartaanval. Rustig blijven? HO MAAR! Wegrennen of als een gek om je heen slaan lijkt de enige oplossing. Maar vrees niet: wij hebben betere oplossingen! Zodat jij ongestoord aan dat mierzoete ijsje kunt likken.

1. Waar rook is...

Wespen en rook: geen combi. Maar om nou met deze bloedhitte een vuurtje in de tuin te maken, is een beetje te veel gevraagd. Barbecueën dan maar? Kan! Maar de simpelste oplossing is om een paar stokjes wierrook aan te steken. Vijf minuten wachten en je hebt het rijk voor jou alleen.

2. Hoe zuurder, hoe beter

Misschien wel de bekendste oplossing – én flink populair onder oma’s – is citroen met kruidnagel. Een bezoekje aan de supermarkt levert je beide producten op. Snijd de citroen doormidden, prop er een paar kruidnagels in en leg het geheel in jouw anti-wesp-zone. Zijn de citroenen uitverkocht? Da’s niet erg, want alleen een bakje kruidnagels vinden de wespen ook al verschrikkelijk.

Citroen en kruidnagel om wespen te verjagen

3. Uitje hier, uitje daar

Was je toch al bezig met koken? Snijd dan een uitje extra. Zet de snippers in een bakje op tafel en je ziet de geel-zwarte vijanden niet meer terug. Voor extra verdediging zet je er een bakje azijn naast.

4. Fake it till you make it

Ben je meer een knutselkoning(in)? Dan zijn er twee opties. 1: maak jouw eigen wespennest. Een neppe natuurlijk. Vul een donkere plastic (vuilnis)zak met bijvoorbeeld oude kranten, totdat de zak zo groot is als een basketbal. Hang deze op en je leidt de wespen al snel om & uit de tuin. De beestjes kennen namelijk strenge territorium-regels. Hangt er dus al een (nep)nest? Dan peren zij ‘m sneller dan het licht.

Wespennest namaken

5. Zoete verleiding

Optie 2: de alom bekende wespenvanger. Snijd een lege frisdrankfles iets boven de helft doormidden. De onderkant vul je met een laagje ranja, waarna je de bovenkant van de fles op z’n kop in het onderste deel schuift. Op deze manier vliegen de wespen richting de ranja, waar ze vervolgens de weg terug niet meer kunnen vinden. GOT YA!

En wat moet je vooral NIET doen?

Spuit maar even geen luchtje op je hals en laat dat hysterisch felgekleurde shirt in de kast liggen. Wespen zien je dan namelijk al snel aan voor een enorme en lekker geurende bloem.

Op naar een zzzzomer zzzzonder wespen!

Lees meer

Volg ons