14 juli 2018

“Ik ben elke dag alleen maar met jongens”

Als enige meisje dagelijks omringd worden door een groep jongens. We hebben het hier niet over een gekke meidendroom, maar over het dagelijks leven van Janike (16). Ze volgt de opleiding mechatronica en zit in een klas met alleen maar jongens: "Soms denk ik echt, wat doe ik hier."

Soort zoekt soort

“Ik doe een opleiding waarbij ik dingen leer over elektrotechniek, metaalbewerking en industriële automatisering. Er zitten maar weinig meiden op deze opleiding, en ik zie dan ook bijna elke dag alleen maar jongens. Ik heb één vrouwelijke docent voor Nederlands, maar die zie ik maar twee uur in de week. Verder zitten er wel een paar meiden op school, en je zoekt elkaar uiteindelijk wel op omdat je allemaal hetzelfde probleem herkent.”

Venus en Mars

“Mannen denken heel anders, en ze zeggen altijd wat ze denken. Soms wil ik dat gewoon helemaal niet weten, haha! Ook als het bijvoorbeeld over vrouwen gaat, dan denk ik ‘ja leuk, bedankt.’ Of ze hebben het de hele dag over dezelfde auto, dan ben ik bij het woord Peugeot al afgehaakt. Als ik dan vraag of we het ergens anders over kunnen hebben, is het antwoord meestal ‘nee’. Soms gaat het de hele dag over onderwerpen waar ik geen verstand van heb of geen interesse voor heb, dat is best saai. Ik ben daarnaast ook nog de enige die christelijk is opgevoed, dus dan is het verschil wel heel groot. Je hebt daardoor heel weinig aansluiting. Ik heb dan ook wel eens dagen dat ik er even helemaal klaar mee ben.

Het is daarnaast ook wel eens lastig dat mijn omgeving niet begrijpt wat ik op school doe. Zowel mijn vriendinnen als mijn moeder vinden het maar ingewikkeld. Ik zou soms wel iemand willen hebben die wél snapt wat je doet. Het is vermoeiend om steeds te moeten uitleggen wat je doet aan mensen die het niet snappen én niet interessant vinden."

Vrouwelijke wijsheden

“Af en toe is het juist wel weer lachen. Dan doe ik net alsof ik er ook verstand van heb en praat ik lekker mee. Of als ze het over vrouwen hebben en doen alsof ze alles weten. Dan zeg ik iets tussendoor en realiseren ze zich dat het niet slim was om het er op dat moment over te hebben. Ik weet natuurlijk wel iets beter hoe vrouwen in elkaar zitten. Laatst kwam er zelfs iemand naar me toe om te vragen wat hij moest zeggen tegen een meisje die hij leuk vond. ‘Weet ik veel’, dacht ik toen.”

De voordelen

“Omdat ik altijd jongens om me heen heb, is het extra leuk als ik mijn vriendinnen weer zie, dat is een voordeel. Het is ook wel lekker dat mannen altijd zeggen wat ze denken en vinden. Als meiden kun je daar af en toe uren omheen draaien. Als een project niet goed gaat zeggen mannen dat direct. Je wordt er niet altijd blij van, maar het werkt wel heel makkelijk. Je weet veel beter wat je van elkaar kan verwachten.”

“Hallo ik ben er ook nog”

“Mijn advies aan meiden in dezelfde situatie is: blijf jezelf, maar probeer ook voor een deel met die jongens mee te doen. Dan realiseren ze zich meestal dat jij er ook nog bent, en gaan ze weer normaal met je om. Laat vooral merken dat je er bent. Je kunt gewoon letterlijk zeggen: ‘Hallo ik ben er ook nog’. Wees lekker direct, dat zijn ze zelf ook dus dat vinden ze alleen maar fijn. In het begin vond ik dat wel moeilijk, uit angst dat ze me misschien niet meer leuk zouden vinden. Maar uiteindelijk werkt dat wel het beste.”

Lees meer

Volg ons