19 juli 2018

Biblebelt City Guide: Studentikoze Groningen

Om vakantie te vieren hoef je niet per se het buitenland op te zoeken. Ons eigen landje heeft genoeg moois te bieden. Niet voor niets reizen ieder jaar 15 miljoen toeristen naar ons land af. Veel van hen blijven in of om onze hoofdstad hangen. Gidsen over Randstedelijke hotspots zijn er genoeg. City guides over het pracht en praal van de Biblebelt blijven nog een beetje uit. Daar moet verandering in komen, dachten wij bij BEAM. Vandaag de studenten- en toeristenstad Groningen, moi!

Camping Stadspark

Dacht je dat Groningen alleen maar een stad was? Guess again! ‘Grunn’ is namelijk letterlijk vertaald: ‘groen’ (oké dat is een leugen). Maar deze camping zet je wel midden in de natuur. Als je echt vól voor het vakantiegevoel gaat, is dit the place to be. Tentje mee, zonnebrand op je hoofd, done! Je hebt niet eens door dat je maar 3,5 kilometer van het centrum afzit. Zuid-Frankrijk is er niets bij!

Martinitoren

Op je slippers en korte kleding een ijskoude kerk binnenlopen. Is een vakantie zonder deze activiteit überhaupt wel een vakantie? De Martinikerk en -toren kunnen niet aan je Groningen-lijstje ontbreken. Het is de oudste kerk en de hoogste toren van Groningen. Op zondag kun je er een dienst bijwonen. En als je er bent, zeg dan vooral even hoe mooi d’ Olle Grieze erbij staat (de oude grijze toren), lijk je meteen ingeburgerd!

Café De Pintelier

Van de kerk schakelen we meteen door naar de kroeg. De Pintelier werd in 2016 als een na beste café van Nederland bestempeld. Het is een Belgisch biercafé, dus je moet uiteraard wel een biertje lusten (en legaal mogen drinken), maar ze hebben er ongetwijfeld ook wel een colaatje.

Eierbal

Een typisch Gronings gerecht (als je het zo kan noemen), de ‘Aaierbal’. Het woord vat precies samen wat je te wachten staat: een hardgekookt ei met daaromheen een bal van ragout. Een lekkernij die je niet mag overslaan.

’t Feithhuis

Voor je voedselvoorziening moet je zeker even langs dit restaurant wippen. Een bizar mooi gebouw met bizar lekker eten, bizar toch?

Klimmen bij Kardinge

Afijn, genoeg gegeten en gedronken, tijd voor wat activiteit. Deze supervette klimmuur lijkt misschien angstaanjagend, maar een beetje adrenaline kan nooit kwaad. En geen zorgen, als beginnende klimmer mag je gewoon binnen oefenen.

Woon jij ook in een ontzettend christelijk dorp / christelijke gemeente? Lachen! Stuur ons informatie (beamredactie@eo.nl) en wie weet komt jouw dorp binnenkort in deze rubriek voorbij. Deze editie is samengesteld met de hulp van Guusje Weeber.

Lees meer

Volg ons