
Biblebelt City Guide: Kaasachtig Gouda

door
MarliekeSay CHEESE
Gouda staat natuurlijk vooral bekend om haar kaas! De kaas wordt in binnen- en buitenland fanatiek gegeten. Van oudsher onderhandelen boeren met handelaren over de prijs. En tot op de dag van vandaag wordt de deal met handjeklap gesloten. Dit schouwspel is in de zomer elke donderdag te bewonderen op de Markt, vlak voor het historische gebouw De Waag. Dat is ook dé kans om de Goudse klederdracht te bewonderen (en misschien inspiratie op te doen voor carnaval?).

Lange kerkdienst
Gouda zou niet tot de Biblebelt behoren zonder de nodige hoeveelheid kerken. De stad heeft een heel scala aan kerken: Reformatorisch, Luthers, Evangelisch, Hervormd en ga zo maar door. De meest bekende kerk is de Sint-Jan. Het is de langste kerk van heel Nederland: wel 123 meter lang! En dan te bedenken dat een groot deel van het middeleeuwse gebouw afbrandde in 1552.
Glas-in-lo... uh, duin
Wat nóg specialer is aan de Sint-Janskerk, zijn de vele glas-in-loodramen. Waar veel kerken in de Tweede Wereldoorlog verwoest of beschadigd raakten, straalt de Sint-Jan als nooit tevoren. Tijdens de oorlog zijn de ramen – met hulp van Prins Bernhard - namelijk in veiligheid gebracht. Eerst in verschillende melkkelders van boeren rondom Gouda en daarna in bomvrije kelders in de duinen!

Ice ice baby
Warm weer of gewoon zin in een traktatie? Voor het aller, allerlekkerste ijs ga je naar David’s Gelato. Het roomijs is gemaakt van verse melk van boer Anton. Naast de standaard smaken, kun je bij David’s Gelato ook een bolletje Lychee/Basilicum nemen. Of stap in de tijdmachine en kies voor Fristi! Maar één smaak steekt toch echt met kop en schouders boven de rest uit: Goudse Kaas. Tja, ieder z’n ding, toch?
Goudse BN'ers
Amsterdam de enige plek om celebrities te spotten? Ben je mal! Onder andere zangeres Hind, Marieke Elsinga, Jennifer Hoffman, Jamai en Maaike Ouboter zijn geboren Kaaskoppen. Wie had gedacht dat deze stad zoveel BN’ers zou voortbrengen?!
Kaarsjesavond
Dat Gouda een stad met een rijke historie is, werd al duidelijk. Maar het wordt nog mooier! Al sinds 1956 houdt de stad namelijk een jaarlijks lichtfeest in december. Als de avond valt, steken alle Goudenaren hun kaarsjes en blijven de lantaarnpalen uit. (Eigenlijk een soort earth hour dus. :)) Bovendien leest de burgermeester het kerstverhaal voor, is er de hele dag muziek, theater en dans, en wordt de grote kerstboom op spectaculaire wijze verlicht. WAUW!
Dit is hoe Kaarsjesavond er in 1965 uit zag:
Woon jij ook in een ontzettend christelijk dorp / christelijke gemeente? Lachen! Stuur ons informatie ([email protected]) en wie weet komt jouw dorp binnenkort in deze rubriek voorbij. Deze editie is samengesteld met de hulp van Guusje Weeber.