6 juli 2018

BIBLEBELT CITY GUIDE: het waterige dorpje Kinderdijk

Om vakantie te vieren hoef je niet per se het buitenland op te zoeken. Ons eigen landje heeft genoeg moois te bieden. Niet voor niets reizen ieder jaar 15 miljoen toeristen naar ons land af. Veel van hen blijven in of om onze hoofdstad hangen. Gidsen over Randstedelijke hotspots zijn er genoeg. City guides over het pracht en praal van de Biblebelt blijven nog een beetje uit. Daar moet verandering in komen, dachten wij bij BEAM. En vandaag zijn we te gast in… Kinderdijk!

Legende

In 1421 was de watersnoodramp ‘Sint-Elisabethsvloed’ in Zeeland en Zuid-Holland. Een kindje in een wiegje spoelde bij Kinderdijk aan. Op dit wiegje stond een kat die door het heen en weer springen de wieg in evenwicht kon houden. Het meisje kreeg de naam Beatrijs. Wellicht heeft door deze gebeurtenis het dorp de naam Kinderdijk gekregen. In Sneek, Cadzand, Dordrecht en Utrecht wordt deze legende tot op de dag van vandaag verteld, maar ook in Engeland heeft dit zijn eigen variant.

Door: Cees van der Wal

Molencomplex Kinderdijk

De eerste bewoners bouwden hun huizen op zandduinen, zodat ze bij een overstroming droog zouden blijven. De bewoners wilden een bestaan opbouwen op de vruchtbare grond en de dijken werden aangelegd om het rivierwater buiten te houden. Dit water moest ook wegstromen anders zouden de polders onder water komen te staan. De poldermolens werden gebouwd, zodat het water omhoog gepompt kon worden. Deze negentien molens staan op de werelderfgoedlijst en zijn zeker een bezoekje waard met mooi weer!

De waterbus

Door al het water kan je gemakkelijk op en neer met de waterbus naar omliggende steden zoals Dordrecht of Rotterdam én je fiets mag mee! Binnen een half uurtje sta jij weer droog aan wal en heb je het beste uitzicht op de rivieren van Holland.

Autorijden, shoppen en tuinieren

Over autorijden, winkelen of tuinieren op zondag zijn sommige Kinderdijkers niet te spreken. Alsnog zijn er gezinnen die met de auto naar de kerk komen, maar dat blijkt niet vanzelfsprekend volgens onze informant. Ook het winkelen op deze ‘heilige dag’ kan als een zonde worden gezien. Verder is het niet gebruikelijk om op zondag de tuin te reinigen met een hoge drukspuit, vanwege de rustdag. Kortom vroeger was het dorp veel geloviger en dat zwakt steeds meer af. De oudere mensen houden zich nog wel vast aan die oude gebruiken.

Dorps en knus

Ondanks de dingen die niet ‘mogen’ blijft het dorp knus. Iedereen kent elkaar en weet wat er speelt. Onze informant: ‘We helpen elkaar als het nodig is en kunnen dan voor elkaar bidden.’

 

Bron: Kinderdijk, Wikipedia

Volg ons