26 juni 2018

Sarah evangeliseert zonder woorden in Roemenië

Lekker op kosten van je ouders naar Frankrijk of chillen met vrienden op het strand van Mallorca. Zo ziet de zomer van veel jongeren eruit. Toch besloot Sarah (19) om haar vakantie op een andere manier in te vullen. Zij gaat naar Roemenië: met en voor God!

Normaal gesproken ligt Sarah het liefst in de zon naast het zwembad, maar deze zomer probeert ze iets nieuws. Samen met een groep jongeren vertrekt ze met de Care Foundation voor twee weken naar Roemenië. “Een van mijn huisgenootjes gaat al twee zomers op een rij mee. Voor de grap had ik tegen haar gezegd dat ik ook wel mee wilde. Maar eigenlijk dacht ik: ‘Dit is niets voor mij!’ Ik ben nog nooit met zo’n reis mee geweest, dus het leek me best spannend. Maar toen zei mijn huisgenootje: ‘Wat als het wél bij je past?’ Dit zette me aan het denken. Ik heb er veel voor gebeden en er met mijn ouders over gepraat. Dat leverde een rustig en goed gevoel op. Toen heb ik toch besloten om mee te gaan!”

Met handen en voeten

Over drie weken is het zo ver. Dan zijn Sarah’s tentamens voorbij en reist ze naar Zuidoost-Europa. “Samen met Team Rood zal ik kinderwerk gaan doen met straatkinderen. De Roemeense kinderen hebben drie maanden zomervakantie en gaan uit verveling al snel op straat hangen. Wij houden elke dag een soort zondagsschool: een ochtend vol toneelstukjes, knutselwerkjes en sportactiviteiten. ’s Middags is het te warm om druk bezig te zijn. Dan zullen we activiteiten voor de volgende dag voorbereiden en bijvoorbeeld dansjes oefenen.” Om met de kinderen te communiceren, zijn er tolken aanwezig. Want tja, Sarahs Roemeens is ook niet meer wat het geweest is :) “Tijdens de voorbereidende teamdagen heb ik al wel wat woordjes Roemeens geleerd, maar ik vind het een erg moeilijke taal! Gelukkig overstijgen dans en toneel elke taal. En verder zullen we het met handen en voeten moeten doen!”

Gods verhaal

Naast het vermaak dat Sarah de kinderen wil bieden tijdens hun lange zomervakantie, heeft ze ook een ander doel. “Ik hoop dat de kinderen wat meekrijgen van het geloof. Het thema van onze reis is ‘Woordeloze Bijbel’. Elke dag heeft een eigen kleur. Rood staat bijvoorbeeld voor het bloed van Jezus. Op deze simpele manier leggen we het evangelie uit. Ik hoop dat het de kinderen zal raken en dat ze het mee naar huis zullen nemen.”

Ik moet een knop omzetten

Een beetje spannend vindt Sarah het evangeliseren wel. “Zelf heb ik altijd op openbare scholen gezeten. Veel van mijn vrienden geloofden dus niet. Ik ging wel naar de kerk, maar sprak daar niet echt open over. Dit veranderde toen ik voor mijn studie naar een christelijke hogeschool ging. En nu natuurlijk de reis naar Roemenië! Ik vind het erg mooi om te kunnen evangeliseren door middel van dans en muziek. Dit vind ik sowieso heel leuk om te doen, maar het geeft me ook een veiliger gevoel. Ja, voor het evangeliseren zal ik wel even een knop om moeten zetten, maar het lijkt me supermooi om te doen!”

Studie in praktijk

“Bij mijn studie leer ik al het hele jaar hoe ik mensen kan helpen, maar ook hoe ik daar doorheen een stukje van het geloof kan laten zien. Dit heb ik alleen nog niet echt in de praktijk kunnen toepassen. Daarom vind ik deze reis extra bijzonder en leerzaam. Het sluit perfect op elkaar aan! Nu nog even hard aan de slag voor mijn tentamens, maar dan is het zo ver. Wat de reis mij gaat brengen, weet ik niet. Voor nu laat ik het allemaal maar over me heen komen. Hoe dan ook heb ik er enorm veel zin in!”

Heb jij ook bijzondere vakantieplannen met God? Laat het ons weten! Stuur een mail naar beamredactie@eo.nl of app ons (06 83673700)!

Lees meer

Volg ons