Nostalgie: scoubidou touwtjes
29 mei 2018

Scoubidou: de touwtjes waar je niet op mocht sabbelen

BEAM stapt samen met jou de tijdmachine in om eens terug te kijken naar alle gekke, geniale, bijzondere, ontroerende en vooral MEMORABELE momenten uit onze (christelijke) kindertijd. Van zingen met Elly en Rikkert tot de pepermuntrollen uit elkaar scheuren in de kerk: alles komt voorbij. Vandaag raken we in de knoop met scoubidou-touwtjes. Ken jij deze nog?

In 2004 ontstond er weer eens een prachtige rage. Vergeet de strijkkralen, scoubidou-touwtjes waren helemaal the BOMB! Op het schoolplein, in de klas, op straat en thuis: overal werd fanatiek geknoopt. Had je touwtjes in de nieuwste neonkleuren of met glitters? Dan kon je jaloerse blikken verwachten.

Skills

Je was helemaal cool als je de moeilijkste technieken onder de knie had. Rond geknoopt met drie touwtjes: mweh, beginnerslevel. Vierkant met vier touwtjes: oké, oké, impressive! Met een twist erin? Say WHAT?!

Scoubidouen next level

Uren verstreken terwijl jij je suf knoopte. Hoe langer jouw kunstwerk werd, hoe beter. Helaas waren niet alle touwtjes even lang en moest je er hoe dan ook een eind aan brei… uh, knopen. En dan werd het pas echt spannend. “Pap, mag ik je aansteker…?” Met een klein vlammetje smolt je de uiteindes samen. Tadaaaaa: scoubidoe, scoubideed, scoubigedaan!

Scoubidou-touwtjes samensmelten

Giftig!

En toen? Trots paradeerde je met een hysterisch gekleurd, plastic vriendschapsbandje over straat. Maar voor de afwisseling besloot je om ook je ouders blij te maken met een echte scoubidou-sleutelhanger. Wat moeten zij stiekem blij zijn geweest toen in het nieuws kwam dat de touwtjes mogelijk giftig zouden zijn. Want hè, wat vervelend nou dat die prachtige knoopwerkjes – die OVERAL rond slingerden - het huis uit moesten…

Toch bleek het gevaar minimaal te zijn. De Voedsel en Warenautoriteit concludeerde dat kinderen prima op de touwtjes konden sabbelen zonder er gekke dingen aan over te houden. Mocht je de rage dus opnieuw leven in willen blazen, dan kan dat in alle veiligheid! Houd je konijn dan wel uit de buurt van het knutselgerei, want die gaan helaas wel scoubidood.

Lees meer

Volg ons