22 mei 2018

Bas: "Muziek maken geeft jongeren een doel"

Bas (20) is één van de drie kanshebbers op de titel BEAM’er van het Jaar 2018. Deze titel is bestemd voor de meest enthousiaste, positieve en inspirerende jongere van het land. Bas is genomineerd omdat hij zijn talent voor muziek inzet om God te eren en jongeren in zijn omgeving positief te beïnvloeden. In januari startte hij een drumschool met de naam Drumfire in Den Haag en Rotterdam.

“Muziek is een taal die iedereen verstaat en kan spreken. Ik zie dagelijks om me heen dat muziek een ontzettend positieve uitwerking heeft. Ik las zelfs in een onderzoek dat één muziekdocent ervoor zorgt dat er vijf politieagenten minder nodig zijn op straat: Muziek geeft jongeren een doel. Muziek brengt rust, is een uitlaatklep voor emoties en overtuigingen en is ook heel persoonlijk. Ik vind het prachtig en doe dan ook de studie docent muziek in Rotterdam, ik zit in mijn tweede jaar.

Mijn ouders zijn gescheiden toen ik negen jaar oud was. Het ging niet goed met mijn vader, hij ging om met foute mensen en hield zich bezig met het occultisme. Na deze scheiding veranderde hij compleet, want hij leerde Jezus kennen. Mijn zusje en ik woonden na de scheiding gedeeltelijk bij mijn vader en gedeeltelijk bij mijn moeder. Toen mijn vader me vertelde dat hij christen was geworden, was mijn eerste vraag: ‘Papa, ga je nu een tulband dragen?’ Ik had werkelijk geen idee en had nog nooit eerder van Jezus Christus gehoord. Omdat ik de jaren die volgden met mijn vader meeging naar de kerk, leerde ook ik Jezus kennen. Op een gegeven moment wist ik zeker dat God bestond en op mijn zestiende heb ik zelf mijn keuze voor Jezus gemaakt."

Mijn keuze voor Jezus beïnvloedde ook mijn muzikale keuzes

"Van jongs af aan schrijf ik nummers waar ik alles in kwijt kan: Blijdschap of verdriet, niets is te groot voor muziek. Vroeger zat ik in verschillende bandjes, onder andere een hardrock bandje met een goede vriend. Mijn keuze om christen te worden veranderde veel dingen. God maakte heel duidelijk dat ik mijn muzikale talent voor hem in mocht zetten. Dit lukte me niet in de bandjes waar ik al in zat. Die goede vriend heb ik moeten uitleggen dat ik uit onze hardrockband wilde, niet omdat hardrock per definitie slecht is, maar omdat ik wist dat God me voor iets anders dan dat wilde gebruiken.

Dat plan van God probeer ik met vallen en opstaan verder te ontdekken en uit te voeren. Zo had ik een jaar geleden 2000 euro verdiend door zes weken lang fulltime te werken. Dit geld gaf ik aan God: Hij mocht zeggen wat ik ermee zou doen. Een drumschool starten was een idee dat al langer door mijn hoofd spookte en plotseling zag ik op Marktplaats een advertentie voorbij komen van iemand die al zijn trommels verkocht. Ik belde direct en wat bleek: De prijs was precies het bedrag dat ik nog over had van die 2000 euro. Nu kon ik beginnen."

"Ik januari ben ik Drumfire gestart, een low-budget drumschool in Den Haag en later ook in Rotterdam. In Den Haag heb ik nu ongeveer vijftien deelnemers die elke week komen. Dit is de opstartfase, binnenkort hebben we ons eerste optreden bij een wijkfeest. Het is voor de deelnemers heerlijk om op deze manier positief bezig te zijn. Mijn droom is om al drummend met zang en dans door het centrum van Den Haag en Rotterdam te marcheren terwijl we positiviteit verspreiden en vertellen over Jezus." 

When Jesus Enters The Room - Bas Kok

"Niet lang geleden gaf ik een optreden in een afkickkliniek. Een vrouw kwam aan het einde in tranen naar me toe terwijl ze zei: ‘Jij kent God echt.’ Dat soort momenten bemoedigen me. Ik maak muziek voor mensen - al is het er maar één – en niet zodat ik op grote podia terecht kom. Tuurlijk zou dat fantastisch zijn, maar ik wil dit niet voor mezelf doen maar voor God. Het is een eer om samen met Marijn en Jeanne genomineerd te zijn voor de BEAM Awards en  tegelijkertijd voelt het gek, want ik ben geen superman. Ik maak fouten en doe regelmatig dingen puur voor mezelf. Ik wil dat mensen weten dat ik niet perfect ben en dat ik zo goed als ik dan kan God wil dienen met mijn muziek.”

De bezigheden van Bas volgen? Volg Drumfire op Facebook en Bas op Instagram!

Lees meer

Volg ons