overval
13 april 2018

"Ik had hier net een gewelddadige overval meegemaakt"

De perfecte belichting, een prachtig blauwe zee op de achtergrond, opblaasflamingo erbij. Resultaat: 140 likes op Instagram. Maar wat gebeurde er eigenlijk écht op deze ‘perfecte’ vakantie, dit gezellige festival of die geweldige middag met vrienden?

Voordat de foto voor Instagram werd gemaakt, stapte je misschien net in een kwal, of had je schreeuwende ruzie met je vriendin om het restaurant waar jullie gingen eten. Verschillende mensen (waaronder wijzelf) vertellen hoe imperfect het verhaal achter de post op Instagram was. Vandaag deelt redacteur Bas zijn foto en zijn verhaal. Lekker backpacken in Kaapverdië. Toch? 

De Instagrampost

Waar is deze foto gemaakt?

"Op de Kaapverdische eilanden, waar ik met Ruben 2,5 week aan het rondreizen was."

Wie heeft deze foto gemaakt?

"Ruben."

Wat is het échte verhaal achter de foto?

"Twee mannen steken over. Eentje gaat voor en de ander achter ons lopen. Ruben en ik vertragen onze pas, maar we worden niet ingehaald. Op het moment dat we weten dat er iets niet klopt, wordt Ruben om zijn middel gegrepen en op straat gesmeten. Zonder te twijfelen spring ik op de aanvaller en probeer hem van Ruben af te trekken. Plots voel ik een scherpe pijn in mijn arm. Ik stap geschrokken achteruit, voel bloed uit m’n arm sijpelen en zie één van de overvallers met opgeheven hand op mij afkomen…

Op dat moment besef ik dat ik ook aan mijzelf moet denken. Ik steek mijn beide handen in de lucht. Ondertussen zie ik Ruben nog steeds op de grond liggen. Hij wordt geslagen en getrapt door de gast die voor ons liep. Ruben schreeuwt en probeert zich te verweren. Hij vecht voor zijn leven. De gast die mij bedreigde gaat terug om zijn maat te helpen. Na een paar urenlange seconden en klappen weten ze Rubens telefoon te pakken en rennen ze weg.

Vooraf dacht ik dat een overval vooral superbalen van al je spullen is. Achteraf zou ik liever alles – inclusief mijn kleding – hebben afgestaan dan te worden aangevallen. We zijn niet beroofd van geld of telefoons, maar beroofd van vertrouwen. Een week later heb ik nog geen enkele nacht normaal geslapen. Heb ik al twee keer mijn huis met een ijzeren staaf doorzocht, omdat ik ergens een geluid hoorde. Denk ik bij iedere donkere man dat hij plots z’n vuist in mijn gezicht plant of een wapen uit zijn zak haalt. Klinkt racistisch, klopt, maar probeer dat maar uit mijn gevoel te praten. Of uit die van Ruben. Die er ongeveer net zo aan toe is.

Natuurlijk zal dit gevoel wel slijten – vertrouwen komt te voet en gaat te paard – maar op dit moment is het allemaal vrij vertaft. Ik heb de afgelopen dagen geprobeerd een mooie boodschap uit dit verhaal te extraheren, maar ik ben nu vooral blij dat ik je dit nog kan typen. Dus laat dat dan de boodschap maar zijn. Dat geen enkel mobieltje, geldbedrag of zeldzame George Michael-plaat belangrijker is dan je eigen leven. Wees er daarom trots en voorzichtig op. Ook op die van anderen. Zodat niemand dit hoeft mee te maken en iedereen fijn kan slapen. Want als je fijn slaapt, zijn je dromen ook beter."

Ja, ik wil nog wel zo'n eerlijk verhaal achter het perfecte Instagram plaatje lezen!

Heb jij ook een mooie Instagram- of Facebook-foto waar stiekem een bizar, hilarisch of beschamend verhaal achter zit? Laat het ons weten! Stuur een mail naar beamredactie@eo.nl of app ons (06-83673700)!

Lees meer

Volg ons