Koekjes van vroeger
9 april 2018

Deze koekjes at jij vroeger sowieso ook!

Worteltjes, chiazaad en droge rijstwafels. De jeugd van tegenwoordig weet niet meer wat snoepen is. Saaaaaai! Gelukkig hebben wij de tijden van overvloedige suikers wél gekend en zijn we desondanks goed terecht gekomen. In de pauze op de basisschool knabbelden we namelijk massaal aan verschillende energiebommetjes. Ken jij deze koekjes nog?

1. Groetjes, de Zuiderburen

Ketnet is er groot mee geworden: koekjes van Samson & Gert, K3, Kabouter Plop en de Smurfen. Veel smaak hadden ze niet, maar aangezien je de supermarkt op z’n kop had gezet om deze koekjes in het mandje te krijgen, moest je wel.

2. Om je tanden in te zetten

Vierkant, gaatjes in de rand en gevuld met een crème-achtige substantie. Jawel, we hebben het over LiGA Milkbreak. Dit koekje werd niet zomaar opgegeten. Durfde je een hap van een willekeurige hoek af te bijten, dan begreep je duidelijk niet wat de (ongeschreven) regels waren. De LiGA-kenners begonnen namelijk bij het melkgedeelte. Hierbij werd de onderste rij tanden ingezet, waarmee je – als een sneeuwschuiver – het zoete gedeelte weg schraapte. Super smakelijk, super charmant.

Koekjes van vroeger

3. Brinky voor een binkie

Allemaal hebben ze hetzelfde concept: een wafeltje of cakeje omhuld met chocola, dat steeds kleffer wordt naarmate het langer in je rugtasje heeft rondgebounced: Knoppers, Brinky’s en Yes cakejes. Deze laatste lekkernij bevatte bovendien extra verpakkingsmateriaal in de vorm van een kartonnen houdertje. Zo hield je perfect schone handjes (en dat terwijl het zo heerlijk was om de chocola van je vingers af te likken).

4. In je smoel

Verpakt in een klein rood zakje, zat een handvol Smoeltjes. Mini-speculaasjes met gezichtjes die lief of grappig zouden moeten kijken. Toen de makers van Smoeltjes doorhadden dat de koekjes eerder een angstaanjagend effect hadden, besloten ze dat het geen kwaad kon om een spookvariant te maken met een omhulsel van yoghurt. Je zou denken dat andere koekjesbakkers hiervan geleerd hadden, maar dat gold niet voor BN. Het koekje met de gemene knipoog werd dagelijks door veel klasgenootjes verorberd.

5. Say CHEESE

En dan had je altijd nog die kinderen die met een ander doel in de supermarkt stonden te schreeuwen. Zij lieten Choco Prins of Kapitein Koek links liggen. Liever doopten zij mini soepstengels in een smurrie van kaas. Tja, Cheez Dippers…

Wil je meer nostalgie? Klik dan hierrrr!

Lees meer

Volg ons