Solliciteren tips
23 april 2018

10 dingen die je NIET tijdens je stage sollicitatiegesprek moet doen

Er is hoogstwaarschijnlijk niemand op de hele wereld die er blij van wordt: solliciteren. En misschien is het wel nóg lastiger om te solliciteren voor een stage. Twijfel je hoe je het gesprek in moet gaan? De volgende dingen moet je in ieder geval proberen te vermijden!

1. Kom niet te laat

Ja, vrij logisch he? Maar beter een uur te vroeg voor je sollicitatie, dan tien minuten te laat. Moet je daarom eerder je bed uit en extra lang reizen? Gewoon doen! Hiermee toon je alleen maar toewijding.

Solliciteren tips

2. Wees niet arrogant

Misschien is dit wel het laatste waar je aan denkt, maar zenuwen tijdens solliciteren kunnen ervoor zorgen dat je je extra cool gaat gedragen en dus arrogant over kan komen. Probeer dus veel te letten op de manier waarop je tegen de ander praat.

3. Wachten zonder telefoon

Jep, dat worden lange tien minuten. Toch is het niet handig als je op je telefoon zit zodra degene met wie je het gesprek hebt je komt halen. Dan maar even een paar minuutjes om je heen kijken voor de verandering.

4. Kijk niet teveel weg

Je hoeft natuurlijk niet als een freak continu iemand in de ogen te kijken, maar probeer genoeg oogcontact te maken. Dit is een grote reden waarom mensen je niet aan zouden nemen.

5. Slappe hap

Eh, slappe hand bedoelen we. Gek genoeg bepaalt je handdruk al 26% van hoe iemand je ziet. Geen onzeker los handje dus, maar een stevige hand!

Solliciteren tips

6. Kennis is macht bij solliciteren

Je weet precies wat het stagebedrijf zoekt, wat jouw school van je verwacht en wat jij wil bereiken. Hoe meer je weet, hoe beter!

7. Geen clichés

Als iemand vraagt naar je zwaktes, zeg dan niet dat je een perfectionist bent. Die trucjes kennen ze inmiddels wel. Probeer zo origineel mogelijk te zijn in je antwoorden.

8. Leg de lat niet te hoog

Het gaat hier niet om een baan voor het leven, maar om een plek waarvan je kunt leren. Je mag hier dus best wat soepeler instaan. Solliciteren voor stage is niet van levensbelang!

Solliciteren tips

9. Word niet teveel ondervraagd

Natuurlijk krijg jij een vloedgolf aan vragen over je heen. Maar jij mag ook vragen stellen. Dat is juist goed. Daarin mag je ook best een beetje kritisch zijn. Waarom zouden zij jou willen? Waarom zou jij hun willen?!

10. Kraak je vorige werkgevers niet af

Als je al zo over de vorige werkplekken praat, hoe zal je dan wel niet over dit bedrijf gaan praten? Blijkbaar ben jij dus in staat om dingen negatief in te zien. Wees eerlijk, maar wees niet té eerlijk. 

Kijk hier voor nog meer sollicitatie-tips!

Lees meer

Volg ons