17 maart 2018

“Ik bid elke ochtend een half uur in een bushokje”

Vasten tijdens de veertigdagentijd is helemaal in. 40 dagen lang ontzeg jij jezelf iets zodat je bewuster met God bezig bent en naar Pasen toe leeft. Vasten gaat tegenwoordig allang niet meer alleen om ‘niet eten’, iedereen doet het op zijn of haar eigen manier. Max (17) zit elke dag tussen 06.30 – 07.00 uur in een bushokje: “Ik lees de Bijbel en bid voor de mensen die haastig voorbijrennen.”

“Het duurt best lang om met de bus van mijn woonplaats Dronten naar mijn school in Emmeloord te komen. Niet lang geleden veranderde de busmaatschappij haar vertrektijden waardoor ik plotseling 20 minuten langer in bed kon blijven liggen. In plaats daarvan heb ik besloten 40 dagen lang op hetzelfde moment als vroeger naar het bushokje te gaan, zodat ik daar met mijn koffie Bijbel kan lezen en bidden.”

“Ik ben in mijn pleeggezin (waar ik als baby ben gekomen) christelijk opgevoed. Ik ga al mijn hele leven naar evangelische kerk De Pijler in Lelystad, waar ik in een geweldige jeugdgroep zit. We noemen ons ‘The Inner Circle’ en zijn vanaf groep 7 al heel hecht. We hebben al die tijd dezelfde groepsleider gehad, echt fantastisch. Dit is heel goed voor mijn geloof. Uiteraard heb ik pieken en dalen, maar ik heb ook altijd een groep mensen om dit te bespreken en die voor me willen en kunnen bidden.”

De vrouw kwam het bushokje in terwijl mijn telefoon - op speaker - de Bijbel voorlas

“Mijn wekker gaat om 05.45 uur en om 06.30 uur zit ik op de fiets. Het bushokje is drie minuten verderop. Ik ga lekker zitten met mijn thermoskan koffie en open mijn Bijbelapp. Je kunt instellen dat je elke dag op een bepaalde tijd een tekst krijgt toegestuurd, dus die lees ik dan. Of beter nog, die laat ik hardop voorlezen, dat vind ik wel een leuke functie. Niet zo lang geleden was ik mijn oortjes vergeten, dus ik had mijn telefoon gewoon op speaker staan. Halverwege kwam een vrouw het bushokje in lopen en ze luisterde geïnteresseerd mee. Uiteindelijk raakten we in gesprek en kwam ik erachter dat ze christelijk was opgevoed, maar er vooral nare herinneringen aan had. Ook vond ze de Statenvertaling als kind altijd onbegrijpelijk. Ik bedacht me dat ik een modernere versie van de Bijbel thuis had liggen, dus die heb ik de volgende keer meegenomen en aan haar gegeven. Ze was er blij mee en zou gaan lezen. Super grappig toch?”

“De meeste mensen zijn chagrijnig en moe ’s ochtends vroeg, wat ik begrijp. Dat zou ik ook zijn zonder mijn koffie. Laatste vroeg een jongen - die elke dag dezelfde bus moet hebben - waarom ik altijd zo blij kijk. Ik denk echt dat dit is omdat ik mijn dag in rust en stilte begin. Iedereen heeft haast, zit met zijn of haar koptelefoon in een eigen wereld en gaat zo laat mogelijk uit bed. Ik merk de rest van de dag resultaat van mijn tijd in het bushokje: ik ben veel rustiger en schiet minder snel in de stress. Ook hoop ik liefdevoller te zijn naar andere mensen, juist in een discussie of als de ander kortaf of onaardig is.”

“Ja, ik ga het volhouden! Het bevalt echt goed, na de veertigdagentijd blijf ik het ook gewoon doen. Dus als je ooit in Dronten een jongen ’s ochtends vroeg in een bushokje ziet zitten: knoop gerust een praatje aan!”

De veertigdagentijd loopt tot 1 april (geen grap). Vast jij ook en wil je daarover vertellen? App ons (0683673700) met jouw verhaal! Krijg jij nog niet elke dag een appje van onze 40 DAGEN AAN service? Verander dat op deze manier.

Lees meer

Volg ons