24 maart 2018

"Het geloof werd niet opgelegd, anders was ik gillend weg gerend"

Jennifer (21) werd door haar zusje en een vriendin meegesleept naar een activiteit van de kerk en vond het – tegen al haar eigen verwachtingen in - geweldig. “Mijn ouders hebben ons niet gelovig opgevoed en snapten niet waarom ik activiteiten van de kerk zo leuk vond. Het was dan ook doodeng om te vertellen dat ik me wilde laten dopen.”

“Mijn zusje was met een klasgenootje naar FaceOff geweest. Een wekelijkse sportactiviteit van de kerk. Ze was bizar enthousiast toen ze terugkwam, dat weet ik nu nog. Ze heeft me wel zes keer meegevraagd, dus op een gegeven moment kon ik het niet maken om weer ‘nee’ te zeggen. De eerste keer dat ik binnen kwam lopen, was er zoveel oprechte interesse in me, ik wist niet wat me overkwam. Er kwamen direct twee meiden op me af die zich voorstelden en benieuwd waren naar wie ik was en wat ik belangrijk vond. Ze waren heel open over hun eigen levens. Op een gegeven moment kwam de vraag voorbij of ik ergens in geloofde, dit was niet zo en dat was prima. De volgende vraag was of ik er wel voor open stond. Dat wist ik op dat moment echt niet, ook dat was prima. Er werd me niets opgelegd, gelukkig maar, want dan was ik waarschijnlijk gillend weggerend.”

Het sporten trok me helemaal niet zo
“Omdat ik me zo welkom voelde, was ik er de volgende keer weer bij. Het sporten trok me eigenlijk helemaal niet zo, ik dronk vooral thee en kletste veel met andere mensen. Wat ik wel erg interessant vond, waren de praatjes, getuigenissen en toneelstukjes tussendoor over het geloof, het ging daarin vaak over Jezus en de Bijbel. Ik onthield wat er werd gezegd en het begon steeds meer bij me te borrelen.

Tijdens de meivakantie heb ik een hele week meegedraaid met de FaceOff teams. Ze vroegen of ik dit wilde en ik dacht: ‘Waarom niet?’ Meedoen vond ik spannend, want ik kende niet veel mensen. Ook was het spannend omdat ik kinderen in de wijk vertelde over Jezus, terwijl ik hem zelf ook nog helemaal niet zo goed kende. Ik vertelde maar gewoon over de dingen die ik wél wist. In die week heb ik de keuze gemaakt dat ik van Jezus wil houden en dat ik geloof dat Hij ook van mij houdt. Opeens was ik christen.”

Ik vertelde mijn ouders twee dagen van tevoren over mijn doop

“Mijn ouders vonden het leuk dat ik het zo naar mijn zin had en nieuwe vrienden maakte. Maar dat stukje geloven dat erbij kwam, dat vonden ze erg lastig. Ik praatte er ook niet echt met hen over. Tijdens een jongerenweekend van de kerk besloot ik dat ik me wilde laten dopen. Dit heb ik de vrijdag van tevoren aan mijn moeder verteld. We zaten in de auto en ze bleef best lang stil. Ik heb mijn ouders uitgenodigd voor mijn doop, maar ze wisten niet zo goed wat ze ermee aan moesten. Uiteindelijk zijn ze niet gekomen, ook omdat ik niet nog een keer duidelijk heb gemaakt dat het dus twee dagen later al was. Op het moment zelf was ik erg teleurgesteld dat ze er niet waren, nu vind ik het oké. Ik respecteer het. Mijn zusje was er wel, dat vond ik echt fijn.”

Verandering
Nu ik Jezus heb leren kennen, bid ik voor ik ga slapen. Ik merk dat dit heel fijn is en dat ik dingen echt los kan laten. Ik pieker minder dan vroeger. Ook is mijn taalgebruik drastisch veranderd: vloeken wil ik echt niet meer. Vroeger werd ik weleens aangesproken op mijn taalgebruik door een christelijk klasgenootje, die wilde dan dat ik sorry zei: belachelijk, vond ik toen. Nu snap ik wel meer wat ze bedoelde en vloek ik niet meer.”

“Tegenwoordig hoor ik bij de ‘harde kern’ van FaceOff. Ik studeer nu verzorgende IG en dat is een druk leventje, maar toch ben ik nog steeds heel regelmatig op woensdagavond op of langs het sportveldje te vinden.”

Heb jij een mooie, bijzondere of ontroerende getuigenis over hoe jij Jezus hebt leren kennen? Wij willen het weten. App (0683673700) of mail (beamredactie@eo.nl) ons!

Lees meer

Volg ons