appen achter het stuur strafbaar gevangenis gevangenisstraf
7 maart 2018

Appen achter het stuur? Dan moet je de gevangenis in!

Minister Grapperhaus van Justitie wil roekeloos rijgedrag zwaarder bestraffen. Hij is er "helemaal klaar mee" dat chauffeurs andere weggebruikers in gevaar brengen "omdat ze zo nodig iets moeten appen achter het stuur". Zo moet een automobilist voor appen achter het stuur een maximale gevangenisstraf van twee jaar kunnen krijgen. BEAM is het daar helemaal mee eens. Joram maakte er zelfs een serie over: Online in de Vangrail.

Appen achter het stuur moet stoppen

In de serie ‘Online in de vangrail’ doet Joram er alles aan om van een gevaarlijke verslaving af te komen: hij wil stoppen met appen achter het stuur. Om zich bewust te worden van de omvang en impact van dit appgedrag spreekt hij met (familie van) jongeren die slachtoffer werden van appen achter het stuur, laat hij zich informeren door Michiel Christoph van wetenschappelijk instituut SWOV en rijdt hij mee met de verkeerspolitie. Ook test Joram een aantal slimme tools, gaat hij te rade bij Gert-Jan Segers en ervaart hij met 3FM-collega Domien Verschuuren hoe het is om een ongeval mee te maken...

Online in de Vangrail #3 - Joram op pad met de POLITIE!!

"Appen achter het stuur kan echt niet meer"

appen achter het stuur wordt strafbaar gevangenis gevangenisstraf

Om te zien welke invloed smartphonegebruik op het rijgedrag van automobilisten heeft, gaat Joram langs de organisatie die wetenschappelijk onderzoek doet naar verkeersveiligheid. Daar confronteert wetenschapper Michiel Christoph Joram met schokkende cijfers: “Als je een tekstbericht typt tijdens het rijden, heb je zes keer meer kans op een ongeluk.” Wanneer Joram in de rijsimulator stapt, blijkt dat appen en autorijden inderdaad niet goed samengaan... Dit ervaart Joram ook als hij een dag meeloopt met de verkeerspolitie. “We kwamen in een paar uur tijd zoveel mensen tegen die niet goed opletten omdat ze druk waren met appen achter het stuur. Dit maakte mij wel duidelijk hoe groot dit probleem is. Niet oké.”

Slimme oplossingen

‘Online in de vangrail’ belicht niet alleen de gevaren van appen achter het stuur. Joram onderzoekt in de serie ook een aantal slimme oplossingen die afleiding achter het stuur kunnen voorkomen. Zo test hij Vipconn - een app die andere apps tijdens het rijden blokkeert - en probeert hij de SafeDrivePod, die het scherm van de mobiele telefoon tijdens het rijden volledig vergrendelt. Bovendien ervaart Joram samen met 3FM-collega Domien Verschuuren wat het is om zelf een ongeluk te veroorzaken.

Online in de Vangrail #1 - Renske was bijna dood

Lees meer

Volg ons