28 februari 2018

"Ik mis een groep jongeren waarmee ik over mijn geloof kan praten"

Marjet (16) is één van de jongeren die meedeed aan het onderzoek over twijfel van BEAM en Alpha - Youth. Ze vindt geloven lang niet altijd makkelijk: "‘Ik twijfel best wel vaak: is het niet allemaal grote onzin? Bestaat God wel echt?"

Kijk VIDEO met de resultaten van het onderzoek.

"Mijn moeder is katholiek en mijn vader protestant, ze hebben gekozen om mij katholiek op te voeden. Ik ben misdienaar in de kerk, dat betekent dat ik de pastoor help met ceremoniële taken, zoals de kaars vasthouden tijdens een dienst. Dat ik dit doe, betekent niet dat ik nooit twijfel, ik ben erg zoekend. Als ik zelf goed ga nadenken, komen de twijfels soms omhoog: 'Is het niet allemaal grote onzin? Bestaat God wel echt?"

"Twijfels bespreken is niet iets wat ik vaak doe. Veel van mijn vriendinnen zijn protestants en ik merk dat er best veel verschil is tussen wat zij geloven en wat ik geloof. Zij weten de antwoorden ook niet altijd. Ook wil ik niet de hele tijd het katholieke geloof moeten verdedigen, dat gevoel heb ik soms wel. Dat helpt ook niet echt mee in het vinden van antwoorden. Verder zijn er niet echt andere mensen waarmee ik over twijfels kan praten. Ik lees de Bijbel wel, maar als ik een vraag of twijfel heb, lees ik niet de hele Bijbel terwijl ik zoek naar het antwoord, dat vind ik echt te moeilijk."

Als ik naar school loop, komt soms plotseling twijfel omhoog in mijn hoofd

"De voornaamste twijfels die ik heb, zijn deze: Is God er altijd? Houdt Hij van iedereen? Waarom gebeurt er zoveel onrecht in de wereld? Waarom zijn er zoveel godsdiensten? Geloven mensen van alle verschillende religies in de basis in dezelfde God? Ik denk hier zelf over na. Ik zit in vwo 5 en soms als ik huiswerk maak of naar school loop, komt het onderwerp zomaar in mijn hoofd omhoog. Ook proberen we tijdens de godsdienstles op school te filosoferen over bepaalde onderwerpen en gooien we tijdens de pauze wel eens een stelling in de groep. Bijvoorbeeld over de schepping en evolutie: kan dit samengaan?"

"In mijn kerk ervaar ik niet genoeg ruimte voor mijn twijfels. Er zijn weinig jongeren in mijn kerk, ik denk minder dan tien. Er zijn heel veel ouderen, de gemiddelde leeftijd ligt boven de 65. Ik weet niet zo goed hoe ik een gesprek moet beginnen of met wie. Ik vind het moeilijk om te bedenken wat mij zou helpen.. Misschien een pastorspreekuur, net zoals een doktersspreekuur. Dat je gewoon elke maand in ieder geval één keer de mogelijkheid hebt om met iemand te praten. Ik vind het lastig om de pastor na de dienst aan te spreken. Waartoe ik zou willen oproepen: Creëer meer mogelijkheden voor jongeren waarbij ze niet alleen mogen luisteren maar ook dingen mogen doen en verantwoordelijkheden krijgen. En ik zou het leuk vinden andere jongeren te ontmoeten!"

Alle cijfers van het onderzoek zien? Klik op deze afbeelding

Tekst: Marjolein van Dijk

Lees meer

Volg ons