27 februari 2018

"Ik loop 40 dagen lang elke dag hard"

Vasten tijdens de veertigdagentijd is helemaal in. 40 dagen lang ontzeg jij jezelf iets zodat je bewuster met God bezig bent en naar Pasen toe leeft. Vasten gaat tegenwoordig allang niet meer alleen om ‘niet eten’, iedereen doet het op zijn of haar eigen manier. Laura (14) doet juist 40 dagen iets wél, namelijk hardlopen. “s Ochtends is het soms wel moeilijk om mezelf te motiveren die schoenen weer aan te trekken.”

“Ik woon met mijn ouders, 2 jongere broertjes en zusje op een boerderij in de provincie Groningen. Ik ben christelijk opgevoed. Tot mijn twaalfde ben ik met mijn gezin mee gegaan naar de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt, maar er was bijna geen jeugd en ik voelde me hier niet echt thuis. Nu ga ik elke week op m’n fiets naar de Baptistengemeente. Deze gemeente ontdekte ik doordat ik een keer met een vriendin mee ging: er was zoveel jeugd, energie en zelfs een drumstel! Mijn ouders vonden het lastig dat ik naar een andere kerk ging, dus eerst spraken we af dat ik één keer per maand naar de Baptisten zou gaan. Intussen hebben ze het helemaal geaccepteerd en ga ik elke week!”

“Mensen denken dat de veertigdagentijd een periode is waar je vooral allemaal dingen niet doet. Ik wil juist graag meer tijd aan God besteden op een manier die ik leuk vind en die bij me past. Zo kom ik erop om elke dag hard te lopen, ik houd van bewegen. Dit doe ik zonder muziek. Door de stilte is er ruimte om met God te praten en na te denken. Even 5 of 6 kilometer zonder afleiding, ik vind het heerlijk.”

Eerst probeerde ik hardop te bidden, maar ik raakte nogal buiten adem

“De eerste dagen van de veertigdagentijd probeerde ik hardop te praten en bidden tijdens het rennen. Dit was alleen niet echt te doen zonder als een idioot te hijgen en buiten adem te raken, dus ik doe dit nu in gedachten: Ik denk na, praat en zing liedjes. Het is gelukkig een rustig gebied, dus ik kom ook niet veel mensen tegen. Deze week heb ik vakantie, dus ren ik ’s ochtends, dan heb ik het maar gehad. Soms is het wel lastig: het is elke dag en het is nu ook zo koud! Soms denk ik: ‘Waar ben ik aan begonnen?!’ Toch wil ik geen dag skippen.”

“Ik merk dat het heel goed voor me is om elke dag zo’n (actief) moment met God te hebben. Ik groei dichter naar Hem toe. Het zijn niet alleen maar ‘glorie hallelujah’ rondjes die ik ren. Soms zit me wat dwars of ben ik gewoon boos, dan begrijp ik niet waarom God dingen laat gebeuren. Deze frustratie kan ik ook kwijt tijdens mijn hardlooprondjes, vaak ren ik mijn ronde dan een stuk sneller. Ja, ik wil dit echt 40 dagen volhouden. Ik heb al 12 dagen gehad.”

De veertigdagentijd loopt tot 1 april (geen grap). Vast jij ook en wil je daarover vertellen? App ons (0683673700) met jouw verhaal! Krijg jij nog niet elke dag een appje van onze 40 DAGEN AAN service? Verander dat op deze manier.

Lees meer

Volg ons