Ga naar submenu Ga naar zoekveld

"Ik heb een paar problemen met Black Panther."

Recensie Black Panther

22 februari 2018 · Leestijd 4 min

We zagen hem al voorbijkomen in 2016 tijdens Captain America: Civil War, maar nu kunnen we uitgebreider kennis maken met de Afrikaanse superheld Black Panther. Na de gebeurtenissen in Civil War reist kroonprins T’Challa terug naar zijn thuisland, het Afrikaanse Wakanda. Daar wil hij zijn plaats op de troon innemen. Dit gaat (letterlijk) niet zonder slag of stoot. Gelukkig werkt de monarchie in Wakanda net iets anders dan de onze. De koning van Wakanda heeft namelijk een bijbaantje: hij is tevens de Black Panther. Dé superheld die Wakanda moet beschermen. Deze koning knipt geen lintjes door, maar slaat schurken in elkaar.

Inhoud

Over schurken gesproken: ze zijn eindelijk goed! Veelvoorkomende kritiek op de Marvel films is dat, op Loki na, de schurken grotendeels oninteressant zijn. Black Panther laat zien hoe het moet. De film presenteert twee schurken die beiden uiteenliggende persoonlijkheden hebben. Andy Serkis heeft de tijd van zijn leven tijdens het spelen van de excentrieke wapenhandelaar Ulysses Klaue. Michael B. Jordan’s personage Killmonger zorgt daarentegen voor de diepgang door de goed uitgewerkte motivaties van deze schurk. Die motivaties sluiten aan bij de thema’s van de film. Hier gaat het om onderwerpen die de laatste tijd uitvoerig in het nieuws zijn. Denk bijvoorbeeld aan het vluchtelingenprobleem, omgaan met het slavernijverleden en de verschillen tussen arm en rijk. Behoorlijk actueel dus. Ik kan wel raden op wie de schrijvers doelden toen ze deze zin bedachten: “Wijzen bouwen bruggen terwijl dwazen barrières (oftewel een muur) oprichten.

Zelfs als je nog nooit eerder een Marvelfilm hebt gezien, kan je met een gerust hart een kaartje kopen.

18 films

Met Black Panther in de bioscopen, staat de teller van films die zich afspelen binnen het Marvel Universum op een indrukwekkende achttien. Gelukkig houdt Black Panther er rekening mee dat sommige bioscoopgangers wel een sociaal leven hebben en niet de hele dag film kijken. Niet iedereen kan of wil constant op de hoogte te blijven van alle voortdurend veranderende verhaallijnen. Zelfs als je nog nooit eerder een Marvelfilm hebt gezien, kan je met een gerust hart een kaartje kopen. Nieuwe kijkers begrijpen zonder problemen waar de film over gaat, en voor doorgewinterde Marvelfanaten voegt Black Panther genoeg nieuws toe aan de toch al omvangrijke superheldenwereld. Dit komt vooral terug in de nieuwe wereld die in Black Panther gepresenteerd wordt. Stel je een soort mix tussen traditionele Afrikaanse cultuur en futuristische technologie voor. Deze stijl vormt een mooi totaalpakket: niet alleen de kostuums, maar ook de vormgeving van Wakanda en de toffe muziek afkomstig van Kendrick Lamar stralen deze sfeer uit. 

Het doet denken aan een mix tussen James Bond en The Lion King, maar dan met superhelden.

Voorspelbaar

Ik heb wel een paar problemen met Black Panther. Zo hoef je geen glazen bol mee te nemen naar de bios om het verloop van de film te kunnen voorspellen. Daarnaast is de toffe stijl wel vernieuwend, maar voelt het verhaal redelijk standaard aan. Het doet denken aan een mix tussen James Bond en The Lion King, maar dan met superhelden. Dat klinkt zeker niet verkeerd, maar het leverde mij net te vaak flashbacks naar andere films op. Dat neemt niet weg dat ik veel plezier heb beleefd aan het kijken van Black Panther. Oh en als je gaat kijken, loop dan niet weg tijdens de aftiteling. De film heeft zoals vrijwel alle Marvel films twee bonus scènes. Eén middenin en één aan het einde van de aftiteling. Graag gedaan.   

Black Panther is momenteel in de meeste bioscopen te zien.

Geschreven door

Jort

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡