18 januari 2018

"Van een week zonder mobiel ga ik niet dood"

Volgens onderzoek checken jongeren gemiddeld 150 (!!) keer per dag hun mobieltje en zitten ze gemiddeld 195 minuten per week op WhatsApp. Cathinka en Hendrik gaan het onmogelijke doen en leggen een hele week lang hun mobieltje en laptop in de kast. Zij doen mee aan het ‘detox-experiment’ van de Evangelische Hogeschool Amersfoort.

Cathinka (17)

Waarom zou je ooit je mobieltje zolang weg willen leggen??
“Toen ik hoorde dat de EH dit experiment organiseerde werd ik helemaal enthousiast. In de trein zie ik elke dag een heel groot verschil tussen mensen die met en mensen die zonder hun mobiel zitten. De mensen zonder hebben veel meer energie, lachen meer en hebben een hele open houding. Daarbij erger ik mij dood aan mensen die op hun mobiel zitten terwijl jij met ze praat. Straks kan ik tegen hen zeggen: ‘Leg je mobiel even weg, van vijf minuutjes zonder ga je niet dood! Ik ging ook niet dood van een week’.”

Hoe heb je je voorbereid?
“Ik heb mijn status van WhatsApp verandert zodat iedereen weet dat ik niet bereikbaar ben aankomende week. Morgen stel ik ook een speciale profielfoto in op mijn sociale media. Daarnaast heb ik alle tijden van de trein opgeschreven, want die kan ik ook niet makkelijk vinden als ik geen mobieltje meer heb.”

Een week zonder mobiel zal vast rustig zijn

Zou je zeggen dat je verslaafd bent?
“Oef, dat is een lastige vraag. Ik zou niet gelijk zeggen dat ik verslaafd ben, maar ik ben wel altijd bezig met het up-to-date houden van mijn WhatsApp-status en mijn Instagramfeed.”

Wat ga je het meeste missen?
“Toch wel WhatsApp, omdat je met die app wel heel veel sociale contacten hebt. Ik ben in deze week jarig, dus ik ga al die felicitatieappjes wel missen denk ik. Aan de andere kant zal het wel lekker rustig zijn, denk ik. Daarnaast denk ik Word ook wel heel erg te missen, straks moet ik al mijn opdrachten van school uitwerken met pen en papier, dat lijkt mij wel lastig.”

Hendrik (18)

Waarom zou jij ooit je mobieltje zolang weg willen leggen?
“Ik heb in November al een keer meegedaan met een mediavrijeweek van de EH en ik merkte hoe goed het is om af te kicken van je mobiel. Deze week is nog een stapje verder, omdat je nu helemaal je mobiel en laptop weglegt dus ik dacht, waarom niet? Dit is een mooie uitdaging en een kans te leren hoe ik meer plezier kan halen uit dingen die niets met media te maken hebben. Back to basic, zeg maar.”

Heb je je goed voorbereid?
“Nee, niet echt. Morgen doe ik mijn mobiel en mijn laptop onder in de kast en dan zie ik wel hoe het gaat. Ik heb wel met mijn vrienden afgesproken om in het weekend te gaan logeren. Anders ben ik bang dat ik het echt niet vol ga houden.”

Ik denk soms dat mobiele telefoons noodzakelijk zijn geworden

Zou je zeggen dat je verslaafd bent?
“Eigenlijk niet. Ik gebruik mijn mobiel wel veel, maar ik denk ook wel dat dat een beetje noodzakelijk is. Op school, als je samen in projectgroepen werkt, of met huisgenoten, om te plannen wie de boodschappen gaat doen.”

Wat ga je het meeste missen?
“Ik ben niet heel bang om belangrijk nieuws te missen. Als er een noodgeval is, dan zie ik wel wat er gebeurd. En het is ook maar een week hè. Als het een maand zou zijn, dan zou ik dat wel lastiger vinden.”

BEAM wenst Cathinka en Hendrik in ieder geval heel veel succes en we spreken na deze week nog een keer met ze. En jij? Zou jij een week kunnen overleven zonder je mobieltje? Of ben je daar toch te verslaafd voor? Stuur een mailtje naar beamredactie@eo.nl of app ons naar: 0683673700.

Lees meer

Volg ons