17 januari 2018

Shane Claiborne: "Gods koninkrijk komt niet pas nadat we sterven"

In deze week van naastenliefde vertellen we jou de verhalen van inspirerende helden die alles over hebben voor een ander. Christelijk of niet, deze mensen hebben 'heb je naaste lief als jezelf' heel erg goed begrepen! We stellen je graag voor aan Shane Claiborne.

Shane Claiborne is de leider van het project The Simple Way in Philadelphia. Dit project startte in 1995 toen een handjevol dakloze families beschutting zocht in een oude katholieke kerk. Hen werd verteld dat ze binnen 48 uur moesten vertrekken, anders zouden ze gearresteerd worden. Ze hingen uit protest een spandoek op: “Hoe kunnen we op zondag een dakloze man aanbidden en op maandag dakloze mensen negeren?” Ze bleven in de kerk, want de echte eigenaar (God) vond dat ze er mochten blijven tot er iets anders voor ze was geregeld. Dit was het begin van The Simple Way.

Shane is in 1998 met vijf studiegenoten expres in de meest armoedige buurt in Philadelphia gaan wonen waarna ze hun deuren wagenwijd openzetten voor alle andere buurtbewoners. Ze organiseren activiteiten in de wijk, onderhouden tuinen en geven hongerige mensen te eten. “We willen tegen systemen ingaan die mensen onderdrukken en hen hoop en waardigheid benemen. Het koninkrijk van God is niet alleen iets waar we naar uitkijken en op hopen nadat we sterven, we willen het op aarde brengen wanneer we nog leven.”

Samenwerken met moeder Theresa, werken in Bagdad (en hier meerdere bombardementen meemaken) en je hele project en huis voor je ogen zien afbranden. Shane maakte heel wat mee, maar blijft positief over God, het leven en zijn project. Dat maakt hem de held van de dag.   

Laat ons niet bekendstaan om de dingen die we haten. Laat ons liefde, blijdschap en vrede uitstralen. Laat onze liefde de grootste zijn

'Another Way Of Doing Life' - Shane Claiborne

Deze week verschijnt er elke dag een held op onze site. Ken jij een held waarvan we het niet kunnen maken om hem of haar over te slaan? Laat het ons weten via mail (beamredactie@eo.nl) of WhatsApp (0683673700). 

Volg ons