Nicholas Winton
15 januari 2018

Nicholas Winton redde 669(!) Joodse kinderen van de dood

In deze week van naastenliefde vertellen we jou de verhalen van inspirerende helden die alles over hebben voor een ander. Christelijk of niet, deze mensen hebben 'heb je naaste lief als jezelf' heel erg goed begrepen! We stellen je graag voor aan Nicholas Winton.

Het verhaal van Nicholas Winton
Vlak voordat in 1939 de ‘echte’ oorlog uitbrak in Tjecho- Slowakije (nu Tsjechië) had de dertigjarige Nicholas Winton het onderbuikgevoel dat Joodse kinderen zo snel mogelijk weg moesten uit Praag. Het zou daar niet lang meer veilig voor hen zijn. “Ik ontdekte dat er niets was geregeld voor kinderen die uit gezinnen kwamen die Hitler zag als zijn vijand. De families hadden zelf geen geld om een visa te krijgen en het land uit te vluchten, maar ze wilden er alles aan doen om dan op z’n minst hun kinderen in veiligheid te brengen.”

Winton onderzocht welke landen veilig zouden zijn voor de kinderen, uiteindelijk bleken alleen Zweden en Engeland bereid de kinderen toe te laten. Hij ging overdag naar zijn werk en was ’s avonds tot diep in de nacht bezig met het organiseren van de transporten. Zijn team bestond uit zichzelf, zijn moeder en een paar vrijwilligers. Op 14 maart 1939 vertrok het eerste vliegtuig met (voornamelijk) Joodse kinderen naar Engeland. Winton wist hierna nog 7 treintransporten te organiseren en redde op deze manier 669 kinderen voordat de grenzen definitief sloten en het land bezet werd door de Duitsers.

Winton vertelde nooit iemand wat hij had gedaan, ook na de oorlog niet. Zijn vrouw Grete kwam er na ruim 50 jaar achter toen ze een oud plakboek in de kelder vond met foto’s, namen en documenten van de kinderen. Viavia werd er een verrassing voor Winton georganiseerd. Check hier de video die ervan is gemaakt:

Nicholas Winton is in 2015 op 106-jarige leeftijd overleden. Een week na zijn sterven kreeg hij als eerbetoon een eigen standbeeld op het treinstation van Praag.

Bron: The Power of Good
Foto: ANP

Lees meer

Volg ons