10 januari 2018

‘’Mijn ‘tweede’ familie zit aan de andere kant van de wereld’’

Vrienden: De diepste geheimen worden gedeeld en de vrijdagavondafspraakjes zijn een standaard onderdeel van de week. Maar wat als een van je beste vriendinnen aan de andere kant van de wereld zit? Susanne (17) leerde op uitwisseling naar India, Esther kennen. Nog steeds zijn ze dikke vriendinnen, ondanks dat er zo’n 9000 kilometer tussen hen in zit.

Een warm welkom
‘’In 2016 kon ik met school mee op uitwisseling naar India. Voor drie weken zou ik daar met vier schoolgenoten leren over de cultuur. We hadden in die drie weken, tien dagen school waar we in de normale lessen meedraaiden. Ik kreeg dans- en kookles, maar ook biologie en scheikunde. Het was meteen een hele andere wereld. Ik kreeg een schooluniform aan en op onze eerste dag werden we door de hele school onthaald met een enorm welkom met dans en bloemetjes. We werden echt behandeld als koningskinderen.’’

Kinderen die niet voldoende Engels praatten, moesten een boete betalen

‘’Het was een christelijke school. Het merendeel van de school is Hindoeïstisch, ongeveer zo’n 60%. Voor de rest is zo’n 20% christen en 20% moslim. Maar op die school werd er wel veel gebeden en uit de Bijbel gelezen en gezongen. Ook de niet-christelijke kinderen deden hier gewoon aan mee. In dat gebied werd Tamil gesproken, maar op school moesten alle kinderen Engels praten. Volgens hen moest je, als je een goede toekomst wilde, goed Engels leren. Kinderen die niet voldoende Engels praatten, moesten zelfs een boete betalen!’’

Met z’n allen in één bed
‘’Tijdens de uitwisseling zat ik in een gastgezin. Dit was het gezin van Esther, dat bestond uit haar vader en moeder en haar twee broertjes. Toen ik aan kwam, hadden ze een krijttekening op de grond gemaakt. Ze hadden speciaal voor mij de studeerkamer leeggehaald en een bed opgemaakt. In hun cultuur slaapt het hele gezin in één kamer. Ze hadden daar allemaal matrassen op de grond tegen elkaar aan gelegd als één groot bed.’’

‘’Ik was drie weken onderdeel van hun gezinsleven. Ik stond vroeg op, ging met de schoolbus naar school en leerde door Esther veel over de Indische cultuur. Zo eten ze daar altijd met hun rechterhand. Hun linkerhand is ‘onrein’, doordat ze die gebruiken tijdens toiletbezoeken, want ze gebruiken daar geen toiletpapier. Ook wilden ze absoluut niet dat ik hen ergens bij zou helpen. Dat is een belediging voor hun gastvrijheid. Dit soort cultuurverschillen legde Esther me vaak uit. Zij is zelf ook op uitwisseling geweest naar Nederland, dus we konden vaak urenlang kletsen over de verschillen tussen ons.’’

Altijd, overal voor bidden
‘’Esther is heel sociaal en open. Ze wil altijd over alles vertellen. Ze is ook heel avontuurlijk en nam me overal mee naar toe. De cultuur is heel los en gastvrij en dat heb ik overgenomen. Ik heb geleerd dingen een beetje los te laten. Ook op geloofsgebied heb ik veel van hen geleerd. We gingen elke zondag naar de kerk. Ze zijn daar heel erg met geloof bezig. Je bidt voor alles, zelfs voordat je de poort uitrijdt naar school. De hele tijd worden liederen gezongen. Daar heb ik wel veel waardering voor.’’

Ze is zo anders dan mijn vriendinnen in Nederland

‘’Ik mis Esther wel en daar hebben we het ook vaak over op WhatsApp. We willen elkaar heel graag weer zien, omdat het gewoon echt klikte tussen ons. Ze is zo anders dan mijn vriendinnen in Nederland. Ze is heel anders opgevoed en opgegroeid en met haar praat ik over heel andere dingen, die in Nederland als een stuk minder boeiend worden gezien. Ik trok heel intensief met haar op en daardoor hebben we echt een band opgebouwd. Ik wil echt ontzettend graag terug naar India. Haar gezin is voor mij als een tweede familie, maar dan aan de andere kant van de wereld.’’

Heb jij nou een onvoorwaardelijke, geniale, onbreekbare en vooral: bijzondere vriendschap waar wij echt ALLES over moeten horen? In de rubriek ‘FRIENDS’ willen we DIE verhalen laten zien. Mail naar beamredactie@eo.nl en wie weet ben jij de volgende!

Lees meer

Volg ons