30 januari 2018

“Jammer dat ik niet kon meepraten over Wie is de mol”

Volgens onderzoek checken jongeren gemiddeld 150 (!!) keer per dag hun mobieltje en zitten ze gemiddeld 195 minuten per week op WhatsApp. Cathinka en Hendrik deden het onmogelijke en legden een hele week hun mobieltje en laptop in de kast. Zij deden mee aan het detox-experiment van de Evangelische Hogeschool Amersfoort.

Cathinka (18)

Hoe was het? Heb je het een beetje overleefd?
“Het was een hele leuke ervaring, maar soms was het ook best wel frustrerend. Een mobieltje is uiteindelijk gewoon heel praktisch, je gebruikt het voor school, je gebruikt het voor foto’s, voor treintijden. Ik heb gemerkt hoe afhankelijk ik ben van mijn mobiel. Vooral in de avond vond ik het heel lastig, dan weet je niet zo goed wat je moet doen met je tijd. Op school ben je toch bezig, en daar waren ook klasgenoten die ook meededen aan de detox. Met hen kon je ook nog praten. Vooral in de trein heb ik mij kapot verveeld. Het is nu ook heel raar dat ik weer mijn telefoon mag gebruiken. Nu voelt het bijna een beetje stout als ik erop kijk.”

Heb je nog wat gemist?
“Behalve die praktische dingen vond ik vooral heel jammer dat ik ‘Wie is de mol’ niet kon kijken. We hebben thuis geen tv en ik kon het dus niet terugkijken. De rest van Nederland heeft natuurlijk wel gekeken en het is het gesprek van de dag, en ik kon niet mee praten. Ik heb wel gelijk gevraagd wie eruit was gegaan, en voor de rest vond ik het niet heel erg dat ik allemaal spoilers hoorde. Daarnaast ben ik ook jarig geweest in deze week, maar ik heb de whatsappfelicitaties niet gemist. Er kwamen zelfs meer mensen mij in het echt feliciteren en ik heb ook nog meer kaartjes gekregen.”

Zou je het anderen aanraden?
“Jaa, ik zou het iedereen aanraden! Als je iedereen goed inlicht en je vertelt duidelijk hoe je wel te bereiken bent mis je eigenlijk niets belangrijks. Daar hoef je dus niet bang voor te zijn. Tijdens zo’n week kom je er echt achter wat voor rol je mobiel in je leven heeft en dat vind ik heel waardevol.”

Ik ben veel verslaafder dan ik dacht

Ga je nu je leven beteren?
“Voordat ik begon aan het project vertelde ik dat ik niet vond dat ik verslaafd was. Nu ben ik erachter gekomen dat dat eigenlijk best wel tegenvalt. Het is veel erger dan ik had verwacht. Ik weet nu wel dat ik echt wel een week zonder kan, maar ik merk ook dat ik nu nog steeds heel snel en heel makkelijk mijn telefoon pak. Je schiet zo snel weer terug in die oude gewoontes. Misschien kan ik toch niet zo goed zonder mijn telefoon dan ik dacht… Ik ben wel bewuster geworden van mijn telefoongedrag. Als ik nu op mijn telefoon zit en iemand gaat tegen mij praten dan doe ik hem gelijk weg.”

Hendrik (18)

Hoe was het? Heb je het een beetje overleefd?
“Een week lang zonder mobiel is voor mij echt een eye-opener geweest. Ik ben erachter gekomen hoeveel nutteloze dingen ik doe op mijn mobiel, hoeveel tijd ik ermee verspeel. Zonder mobiel kan je je tijd pas echt nuttig indelen. Ik heb veel met vrienden afgesproken en veel dingen gedaan die ik vroeger ook deed voordat ik een mobieltje had. Bordspelletjes, wandelen met de hond, boek lezen, zulke dingen.”

Het je nog wat gemist?
“Toch wel dat contact met mensen, dat via de telefoon zo makkelijk gaat. Ik misste echt die verbondenheid. Maar zoals ik al zei, ik ben ook ongelooflijk vaak nutteloze dingen aan het doen op mijn mobiel. Apps als Facebook, Youtube of Instagram hoef ik echt niet zo vaak te openen. Sterker nog, juist omdat je niet kan checken of je iets mist slaap je bijvoorbeeld beter. Ik zat altijd een uur voor ik naar bed ging en een uur nadat ik wakker werd op mijn mobiel. Die twee uren sliep ik in die week lekker door. En huiswerk maken gaat ook nog beter!”

Zou je het anderen aanraden?
Jazeker! Je wordt je heel bewust van hoeveel en waarom je je mobieltje gebruikt. Heel vaak is dat dus zonder nut. Ik ben erachter gekomen dat mijn mobiel mij soms ontzettend kan afleiden en dat ik zeeën tijd overhoud als ik mijn mobiel niet voor nutteloze dingen gebruik. Zo’n week zorgt ervoor dat je kritisch wordt over je eigen mobielgebruik.”

Ga je je leven nu beteren?
“Ik ga sowieso minder tijd besteden aan die nutteloze dingen. Ik ben mij daar nu wel bewust van. Toch vind ik het nog steeds heel moeilijk om mijn mobiel weg te leggen. Ik pak hem er nu wel snel weer even bij. Ik heb in ieder geval met mijzelf afgesproken veel minder op Facebook en Instagram te zitten.”

Hendrik en Cathinka hebben het vol gehouden! Vet knap! En jij? Zou jij een week kunnen overleven zonder je mobieltje? Of ben je daar toch te verslaafd voor? Stuur een mailtje naar beamredactie@eo.nl of app ons naar: 0683673700.

Lees meer

Volg ons