zweden kerk onzijdig jezus
2 januari 2018

In Zweedse kerk is Jezus geen man meer

Volgens de parochie in Västerås - een van de grootste steden in Zweden – is Jezus niet mannelijk, maar onzijdig. Om transseksuelen in de kerk te omarmen noemen ze Jezus binnenkort met het geslachtsneutrale Zweedse ‘hen’. Niet iedereen is daar even blij mee!

“Ik ben verbaasd dat dit wordt gezien als provocerend”, vertelt priester Susann Senter tegen de krant Dagens Nyheter. Er is volgens haar uitgebreid over de 'geslachtsverandering' gediscussieerd. De kerk erkent nog steeds dat de historische Jezus een man was. “Maar dat gegeven is irrelevant voor het christelijke geloof in het moderne Zweden”, zegt Stenter: “Jezus is waarlijk God en waarlijk mens. Daarmee stijgt Jezus uit boven hem of haar.'

In een persverklaring schaart Mikael Mogren, de bisschop van Västerås, zich achter de beslissing. Hij wil de kerk toegankelijker maken voor bijvoorbeeld transseksuelen en travestieten. “Ik heb krenkende formuleringen gelezen over travestieten, transseksuelen en andere transpersonen. Daarom wil ik één ding duidelijk maken: transpersonen zijn geschapen door God, hun lichamen behoren tot Gods mooie en unieke schepsels.”

Wat vind jij? Onzin of goede ontwikkeling?

Bron: Volkskrant

Lees meer

Volg ons