15 december 2017

VIDEO: Joram maakt serie over appen achter het stuur

In de nieuwe serie ‘Online in de vangrail’ doet Joram er alles aan om van een gevaarlijke verslaving af te komen: hij wil stoppen met appen achter het stuur. Om zich bewust te worden van de omvang en impact van dit appgedrag spreekt hij met (familie van) jongeren die slachtoffer werden van appen achter het stuur, laat hij zich informeren door Michiel Christoph van wetenschappelijk instituut SWOV en rijdt hij mee met de verkeerspolitie. Ook test Joram een aantal slimme tools, gaat hij te rade bij Gert-Jan Segers en ervaart hij met 3FM-collega Domien Verschuuren hoe het is om een ongeval mee te maken...

Joram is altijd online. Ook onderweg. Het programma-idee kwam dan ook van hem: “Regelmatig betrap ik mezelf erop dat ik half op de vluchtstrook rijd omdat ik op mijn telefoon kijk. Toen vrienden mij hierop aanspraken, besloot ik dat het genoeg was.” In ‘Online in de vangrail’ brengt de Joram de gevaren in beeld en zoekt hij naar oplossingen. “Op deze manier wil ik mezelf en andere jongeren bewust maken van de gevaren. Dit moet stoppen!”

"Duidelijk hoe groot dit probleem is"

Om te zien welke invloed smartphonegebruik op het rijgedrag van automobilisten heeft, gaat Joram langs bij het SWOV, de organisatie die wetenschappelijk onderzoek doet naar verkeersveiligheid. Wetenschapper Michiel Christoph confronteert Joram met schokkende cijfers: “Als je een tekstbericht typt tijdens het rijden, heb je zes keer meer kans op een ongeluk.” Wanneer Joram in de rijsimulator stapt, blijkt dat appen en autorijden inderdaad niet goed samengaan... Dit ervaart Joram ook als hij een dag meeloopt met de verkeerspolitie. “We kwamen in een paar uur tijd zoveel mensen tegen die niet goed opletten omdat ze druk waren met appen achter het stuur. Dit maakte mij wel duidelijk hoe groot dit probleem is. Niet oké.”

Smartphone zombie

Ook het thema ‘apploos fietsen’ komt aan bod. Joram spreekt met Michael Kulkens, die uit eigen ervaring weet wat de gevolgen kunnen zijn van appen op de fiets. Zijn 13-jarige zoon Tommy-Boy overleed nadat hij append de weg opreed. Met zijn stichting TButterly wil Kulkens jongeren bewust maken van de gevaren en roept hij hen op om geen ‘smombie’ (smartphone zombie) te worden.

Slimme oplossingen

‘Online in de vangrail’ belicht niet alleen de gevaren van appen achter het stuur. Joram onderzoekt in de serie ook een aantal slimme oplossingen die afleiding achter het stuur kunnen voorkomen. Zo test hij Vipconn - een app die andere apps tijdens het rijden blokkeert - en probeert hij de SafeDrivePod, die het scherm van de mobiele telefoon tijdens het rijden volledig vergrendelt. Bovendien ervaart Joram samen met 3FM-collega Domien Verschuuren wat het is om zelf een ongeluk te veroorzaken.

Online in de vangrail is vanaf 4 januari elke donderdag te zien op npo3lab.nl. Praat mee! Zit jij vaak append achter (fiets-/auto-)stuur? Laat het ons weten in de reacties.

Lees meer

Volg ons